Szüret

Szüreti süteményrecept: szőlős pite

A különböző gyümölcsös piték egyre népszerűbbek itthon is, közülük talán a legkevésbé ismert a szőlős változat. Itt az ideje, hogy minél többen kipróbáljuk. Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 1-2 ek cukor

A töltelékhez: 

  • 35-40 dkg szőlő
  • 3 tojás
  • cukor
  • fahéj

 

Elkészítés: 

A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk az átszitált fehérlisztben. Ezután az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a sót jól kikeverjük a langyos tejben, és az így kapott keveréket hozzáadjuk a vajas liszthez, majd szép levegős tésztává dagasztjuk.

Ha már összeállt és szép sima a tésztánk felülete, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy kicsit, majd a kivajazott tepsibe vagy piteformába helyezzük, és a kezünkkel alakítsuk ki a peremét is.

Nagyon fontos, hogy legyen pereme a tészta alapnak, mert a folyékony tölteléket meg kell majd tartania. Ha ezzel elkészültünk, letakarjuk és hagyjuk megkelni. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl vastag, különben nem fog elférni a pitében a töltelék.

Közben a szőlőt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Ha a tészta megkelt, akkor a szőlőket egy rétegben a héjas felükkel lefelé rárakosgatjuk a tetejére, majd a maradékot egyenletesen elosztjuk a felső rétegen és az egészet alaposan megszórjuk fahéjas cukorral.

Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük hat evőkanál cukorral, és összedolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd az egészet ráöntjük a gyümölcs tetejére. Elsimítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben készre sütjük.

Elkészíthetjük bármilyen idénygyümölccsel. Rebarbarával, fügével, vagy akár lecsepegtetett befőttel is nagyon finom.

Fotók: Krisztics Barbara

Szüret rovatunk támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Már követem az oldalt

X