Ünnep

Szép vidékünk szép fényei – költségkímélő programajánlónk adventre szerte az országból

Ne csokihalmokat és újabb tárgyakat ajándékozzatok egymásnak adventra, inkább közös élményeket! Legyen ez egy szeretettel teli időszak, amelyben a mesék, az ízek, az illatok, a fények, a meghitt hangulatok jelentik az ajándékot! Nem szükséges ehhez különösebben nagy pénzkiadás, rengeteg olyan adventi programmal vár Magyarország, ami semmibe nem kerül!

Szeged

A több évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Karácsonyi Hetek jóval több mint egy hagyományos adventi vásár, rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény, programelem teszi emlékezetessé mindenki számára a szegedi adventet. Péntekenként 18 órától izgalmas tűzzsonglőr-show varázsol majd egyedi hangulatot a Dóm térre, szombatonként zenés adventi programokat, vasárnaponként pedig gyertyagyújtást tartanak.

A Mesés kuckóban a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal, interaktív játékokkal, mesedélutánokkal várják, a tér közepén pedig 

felépül a közkedvelt szalmalabirintus is.

Ünnepi találkahely várja a belvárosban sétálókat a Klauzál téren és Dugonics téren, ugyanis az előbbi helyszínen a város karácsonyfája, a szökőkútnál pedig egy óriás rénszarvas és egy díszes mikulás szán látható. Részletes program itt olvasható.

Miskolc – A híres villamos

A különleges villamosra ugyan a jegy nem ingyenes, de rendkívül jutányos, hiszen egy érvényes villamosjeggyel, bérlettel, illetve utazásra jogosító okmánnyal fel lehet rá szállni. Számos nemzetközi díjat elnyert, többek között Európa legszebb szerelvényének választották a káprázatos adventi villamost, ami a Tiszai pályaudvar és a Felső-Majláth végállomás között jár. Kívülről is csodálatos látvány, hiszen egy mézeskalács házikót jelenít meg, belülről azonban ragyogó arany díszítést kapott, ahol az utasokat a Szépség és a szörnyeteg című mese szereplői – Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike – várják. 

Emellett a miskolci adventi programok is érdekesek minden vasárnap: Mesekuckón, üvegfestés workshopon lehet részt venni, felkeltette figyelmünket a

Csúnya karácsonyi pulcsik versenye is,

amit december 4-én rendeznek, ekkor lépnek fel a ZENITA Hang-varázs Stúdió tehetségei, a Rebellions együttes és Éva Bence is. Más programokat itt találtok.

Sződliget – Mézeskalácsfalu

Sződligeten a kalendáriumi ablaknyitások és a gyertyagyújtás mellett idén már tizennegyedik éve a Mézeskalácsfalu elkészítése és kiállítása is az adventi időszak fontos része. A sződligeti római katolikus templom előtt folyamatosan bővítik a kiállított mézeskalácsokat, ti is vihettek saját alkotást, így a végső eredmény karácsony napjára fog kiteljesedni. A szervezők szerint

a házikók és egyéb, mézeskalácsból készült formák növekedése azt a folyamatosan növekvő várakozást szimbolizálja, amit az emberek éreznek az ünnep közeledtével.

Téli varázs Siófokon

Idén mesebeli adventi időszakkal örvendeztet bennünket Siófok, ünnepségek, előadások, koncertek, mesekörhinta és kisvonat vár mindenkit. Advent második vasárnapján például a Három Királyok produkciót láthatjuk a Fő tér színpadán, de a rákövetkező hétvégén ugyanitt adja elő a Rutkai Bori Banda Karácsonyvár című műsorát, fellép Vásáry André és zenekara is, majd harmadik vasárnap Csondor Kata ad koncertet Hóban ébred címmel, ekkor lesz Varázs Tamás Téli Varázslatos Bűvész Show-ja is. Később kerül sor a Jégvarázslat zenés meseelőadásra és a Tűzvarázslat produkcióra is! A programokat itt lehet böngészni.

Pécs – fényfestés, verskalendárium

Egészen komoly programkínálattal jelentkezik Pécs az adventre, kóruszenei előadók éneke, forralt bor illata hatja át a Széchenyi teret. Nekünk nagyon tetszik az ötlet, miszerint egy korábban rendezett, gyerekeknek szóló épületfestő rajzpályázat nyertes művei is láthatóak lesznek a Dzsámi homlokzatán, emellett LaLuz Visual Studio gyönyörű, ünnepi fényfestését is bemutatják. Fellép a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.

A Mesekuckóban pécsi színészek – Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika – olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként

a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség,

december 2-án pedig a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium. December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban, míg december 18-án bárki csatlakozhat az Adventi felvonuláshoz. A Mária és József szálláskeresését megelevenítő menet 15.30-kor indul a Magtártól a Széchenyi térig. A rendkívül színes programsorozat részletei itt találhatóak.

Debrecen és a mesebeli vásár

A mesés Debreceni Advent varázslatos. Hatalmas fenyőfa, különleges fényinstallációk, kézműves vásár, remek gasztronómiai élmények, szabadtéri koncertek és jégpálya is vár az ország második legnagyobb városában. A vásár a Piac utcai, a főtéri és a Dósa nádor téri korzón önmagában olyan, mint egy szabadtéri kiállítás: modern és tradicionális termékeket egyaránt találni,

torontáli szőnyegek, kelim szőttesek, cserépedények, gyönyörű mézeskalácsok és kézműves termékek szerepelnek a kínálatban.

A 750 négyzetméter nagyságú jégpálya mindennap nyitva tart, de a különböző tematikájú esteken jégdiszkóval is várnak. A Kossuth téren van Adventi Kuckó, ahol december 3. és 5. között fogadja a kicsiket a Mikulás, illetve a vásár ideje alatt itt kézműveskedni is lehet. 

A színpadon különböző produkciók váltják egymást: a városba érkezik többek között Csemer Bogi, Pál Dénes, a Budapest Bár és a HoneyBeast, fellép a Kodály Filharmónia és a Szent Efrém Férfikar, Pál István „Szalonna” és bandája, a M.É.Z. Együttes, a gyerekeket a Garagulya Gólyalábas, a Langaléta, a Lángoló Csigák és az Agyagbanda szórakoztatja. További progamok itt.

Fehérvár, a képeskönyvi csoda

A legszebb hazai vásárok közé is beválogatott székesfehérvári adventi forgatag mintha egy képeskönyv lapjairól kelt volna életre. A helyi óvodások és kisiskolások műsorai mellett közismert hazai énekesek, együttesek és kórusok is fellépnek, többek között Zséda és Fool Moon ad koncertet a Városház téri színpadon, de a helyi kórusok is fellépnek majd.

A gyerekek számára különösen népszerű attrakció a karácsonyi kisvonat,

amely minden évben a Városház tér hatalmas karácsonyfája körül szállítja utasait, de nem kevésbé érdekes a Vasvári Pál utcában a manóházak ablakain át kukucskálni az apró otthonokba. Lesz adventi naptár, mely minden napra kínál meglepetést a Városház téren járóknak egy-egy dal, mese, vers vagy táncjelenet formájában. December 4-én Takács Nicolas lép fel, illetve Falvay Miklós médiaművész fényjátékával lehet majd találkozni a Varkocs-szobornál: kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatunk”. További programokat itt lehet böngészni.

Vác – Adventus Domini

Vácon az Éneklő Betlehem és a nép játszótér ígér különlegességet a szokásos vásári programok mellett, továbbá kiállítás mutatja be a Régi idők karácsonyát, december 11-én a Váczi Néptáncegyüttes betlehemi műsort ad a főtéren, 17-én Caramel lép fel, 18-án állatsimogatót tartanak, 31-én pedig a New Level Empire és a MADE IN zenekar koncertjei zárják az évet, majd kezdődik a hajnalig tartó szilveszteri buli. 

Az Adventi Kisvonat krampuszokkal és karácsonyi zenével december 18-ig közlekedik minden hétvégén, maga a Mikulás vezeti, egyébként nagyon jutányos áron, 800 forintért lehet rá felszállni. További programok itt.

Szekszárd

A Béla király téren igazi karácsonyváró hangu­lattal, színpadi produkciókkal, ünnepi fényfestéssel, szalmalabirintussal és vasárnapon­ként

közös gyertyagyújtással örvendeztetik meg az érkezőket.

A második vasárnap a MintaPinty zenekar lép fel a Szent István téren, 6-án érkezik a Mikulás, őt a Csurgó zenekar követi majd. Minden hétvégén jelentkeznek gyerekeknek és felnőtteknek szóló műsorral is. A részletes program itt érhető el.

Veszprémi kultúrprogramok

Színes karácsonyi műsorok, kézműves gyerekfoglalkozások, játszóházak, karácsonyi ízek és illatok, adventi fényfestés, óriás hógömb, angyali szelfifal, állatsimogató és élő betlehem vár titeket a királynék városában. A színpadon a helyi zenekarok lépnek fel, a Gravity Blues Band, az LGT Emlékzenekar, a M.C.S. Blues Band, a FunThomas Band Zenekar, a The Bluesberry Band, a Sakk Matt Company Zenekar és a Légierő Zenekar is. Minden vasárnap fellép az egyébként is kiváló Kabóca bábszínház, 4-én Bernáth Ferenc gitárművész és Szoroka Dániel harmonikaművész ad műsort, 10-én a Petőfi Színház művészeinek operett műsorát láthatjuk. A részletes programot itt lehet böngészni.

Eger, ahol megmozdul a város

Nem kevésbé izgalmas az egri advent, ami újdonságot tartogat a többi város rendezvényeihez képest: itt közös adventi túrázást szerveznek. Ez az Eger-be-jövő adventi túra, piknikkel egybekötve, kilátópontokat érintve. Akadnak persze hagyományosnak mondható programok is, december 6-án érkezik a Mikulás, 10-én pedig az Alma együttes. A fellépők között lesz még többek között Takács Nikolas, Heincz Gábor „Biga”, az Ámokfutók, Rakonczai Imre, Gájer Bálint és Vastag Csaba is. December 31-én pedig koncertekkel és  tűzijátékkal várnak mindenkit egy szilveszteri bulira a Dobó térre. Részletes programot itt találtok.

Budapesti jégpályák

Felsorolni is lehetetlen, mennyiféle program vár adventkor Budapesten,

de ha egy programot választhatnánk, mi biztosan korizni mennénk! Ezúttal az ingyenes jégpályákat vesszük sorra: Óbudán a főtéren várnak, de a békásmegyeri piacon is nyitottak pályát január 15-ig. A Winter Wonderland a Westend tetőkertjén különleges hangulatot ígér, a jégpálya a 10 év alatti gyerekek számára valamint a VI. vagy XIII. kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek ingyenes. A többieknek szükséges – nem túl drága – belépőjegy levásárolható.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál című rendezvény keretében szintén állítottak korcsolyapályát, igaz, ez műanyag borítású és 14 éves korig használható. Mindig is szerettük az Újpesti jégpályát a Szent István téren, de figyeljetek, mert itt kesztyű használata kötelező, akárcsak a Zuglói jégpályán a Bosnyák téren, ami december 4-én nyílik. A józsefvárosi Horváth Mihály téren nem teljesen ingyenes a jégpályák használata, csak a kerületi lakosok számára, viszont nagyon jutányos áron 140 cm alatt 400 forint, magasabbak 600 forint a belépő, és 14 év alatti diákoknak a téli szünet alatt ingyenes.

Kőbányán is készültek, a Szent László téren ingyenes a  650 négyzetméteres pálya jégfolyosóval, az Ihász utca 24. szám alatt pedig csarnokban igen olcsón, felnőttként 800 forintért, 14 éves korig 650 forintért lehet korcsolyázni. Új helyszínként kapcsolódott a fővárosi adventi programok sorába az Etele tér, ahol az Újbudai Advent részeként december közepén nyitja meg kapuit a korcsolyapálya. 

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X