Ünnep

Nem tudod még, mit csinálj szilveszterkor?

Öt tuti tipp későn ébredőknek!

A szilveszterrel évek óta hadilában állok. Nem rajongok túlságosan érte, meg amúgy sem szeretek elbúcsúztatni dolgokat, fogadalmakat tenni a következő évre pedig pláne. Valamiért a kötelezően érezzük jól magunkat december 31-én, menjünk el bulizni, költsünk el egy csomó pénzt szórakozásra, hogy utána hajnalban az utcán dideregve várjuk a soha meg nem érkező taxit, nem az én világom. A környezetem unszolására időről időre ugyan beadom a derekamat, de szívesebben megyek szórakozni az év többi 364 napján, mint pont szilveszter estén. Az év utolsó napjára egyelőre még sincs semmi konkrét programom – lehet, néhány nappal előtte már ideje lenne?! – azonban körbenéztem, hogy későn ébredőként milyen lehetőségek lennének szilveszterre, ha az ember lánya mégis szórakozásra vágyik.

Házibulira fel!

Ha már szórakozás, nálam évek óta a legjobban sikerült bulik a házibulik szoktak lenni. Otthonos környezetben, saját készítésű falatkák mellett és a mindenki hozzon magával valamit, vagy valakit elv mentén összeülünk egy estére a barátokkal.

Elővesszük a régi történeteket, együtt sütünk-főzünk, vérre menő csatákat vívunk Monopolyban (szegény társasjáték a brit királyi családból ki van tiltva, hogy lehet így élni?!), új szavakat találunk és rakunk ki a Scrabble tábláján, mindezt retro nóták kíséretében.

Amióta már nincs zongorám otthon, azóta a szomszédaim is nagyobb biztonságban vannak házibulik esetén.

Elkerülendő a társasházi civakodásokat, illendő kiírni egy papírra, hogy aznap este összejövetel lesz nálad és az esetleges hangoskodásért megértésüket kéred. Ha nagyon jófej szeretnél lenni, hívd meg a szomszédaidat is egy pohár italra. Vagy vigyél át nekik saját készítésű süteményt. Ez a gesztus még a legmorcosabb szíveket is megolvasztja.

Búcsúztasd az évet egy színházban

Pár éve egy színházban ért a szilveszter este egy pezsgős koccintással egybekötött előadás kíséretében. Nem volt ereszd el a hajam, sem hajnalig tartó mulatozás, ellenben volt egy nagyon kellemes hangulatú estém egy szuper, zenés darabbal. A Pál utcai fiúk ifjúkorom egyik kedvenc regénye volt, a belőle készült színdarab pedig nem kevésbé zseniális a fülbemászó dallamaival együtt. Ez most épp nincs benne a szilveszteri kínálatban, de

a legtöbb színháznak van szilveszteri műsora már délután 17 órai kezdettel is.

Néhány szabad jegy mindig akad, sőt az előadás előtt, az át nem vett jegyeket is értékesítik mindenhol. A repertoár nagyon széles: a stand-up comedy műsoroktól kezdve az önálló esteken át a zenés show műsorokig szinte minden műfaj képviselteti magát az év utolsó napján. Ha egy kis kultúrára vágysz, hogy méltó módon búcsúztasd el az évet, akkor a színház egy klassz program lehet.  

Töltődj fel egy fürdőben

Ki mondta, hogy a szilveszter csak az estéről szól? Töltődjünk fel napközben és pihenjünk egyet valamelyik termálfürdőben, ha már Magyarország a vizek nagyhatalma és Izland után nálunk van a világ legnagyobb felszíni termálvízkészlete. Egerszalók, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Sárvár, Hévíz, vagy Budapesten a Gellért, Széchenyi és Rudas fürdő, csak hogy párat említsek a legnépszerűbb fürdőhelyek közül. Egy kényeztető pezsgőfürdő, egy masszás és egy kellemes szauna, nincs is annál jobb egy hideg, téli estén. És még

azzal sem kell törődnöd, mit vegyél fel, vagy hogy be legyen lőve a hajad és a sminked.

Szerencsehozó szilveszter

Távol álljon tőlem, hogy bármilyen konkrét hely mellett tegyem le a voksomat, ám van egy program, ahova már évek óta szeretnék elnézni. Budapesten a Kincsem Parkban minden év utolsó napján szilveszteri ügetőversenyt rendeznek, idén 20. alkalommal. Lehet ez egy jel, ha már kerek szám, hogy 2020 első napja is ott kezdődjön? Mindenesetre izgalmas dolog lehet szurkolni a kedvenc fogathajtóinknak, próbára tenni a szerencsénket és Budapest legnagyobb rendezvényén, több ezer emberrel együtt búcsúztatni az óévet. Ahogy a babona is tartja, 

szilveszter éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév távozhasson, különben nem tud az újév bejönni.

Nos, egy szabadtéri rendezvényen ettől biztosan nem kell tartani, hogy 2019 véletlenül a nyakunkon marad az ajtók ki nem tárása miatt.

Kirándulás hazai helyeken

Számomra a legszimpatikusabb program – nem is lennék megrögzött utazó, ha végül nem ez lenne a befutó –, hogy a szabadban töltsük az év utolsó napját és kiránduljunk egy jó nagyot. Ahogy Erling Kagge mondja, az egyik legfontosabb cselekedetünk az életben, hogy egyik lábunkat a másik elé tesszük. Induljunk hát! Sétáljunk egy nagyot a Kékestetőn, fedezzük fel Pilisszentkereszt és Dobogókő túraösvényeit, hogy hazaérve este és tüdőnket friss oxigénnel teleszívva, egy pohár pezsgővel és virslivel búcsúztassuk el a 2019-es esztendőt. Másnap pedig frissen és üdén kezdjük az évet, hiszen amit újév első napján csinálsz, olyan lesz az éved többi napja is.

 

Ajánljuk még:

„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”

A szeretet nem puszta szó, leginkább cselekvés. Ám nem is olyan könnyű szeretni, pláne jól szeretni emberi kapcsolatainkban. Még az anyák szeretete is lehet tompa, alig érezhető, szinte láthatatlan. Mónika családban, anya, apa mellett nőtt fel, mégse érezhette meg soha igazán, milyen az odaadó szülői szeretet. Olvasói levél következik.

 

Már követem az oldalt

X