Ünnep

Mit ne adjunk ajándékba a menyünknek?

Nyakunkon a karácsony és szinte biztos, hogy a legtöbben már törjük a fejünket, mit s adhatnánk ajándékba a családtagoknak. Olyan nehéz mindenkinek a lehető legjobbat, az igazán neki valót megtalálni. Persze, nincs tökéletes ajándék, de olyan ajándékok azért léteznek, amelyek nem építik, hanem rombolják a kapcsolatokat.

Főleg, ha egyébként is törékeny, nagyon vékony határon egyensúlyozó kapcsolatról van szó, mint amilyen például az anyós-meny viszony. Én, aki régóta meny vagyok, és egy ideje anyós is, a következőket tudom tanácsolni (aztán vagy megfogadjátok, vagy nem, vagy érvényes másoknál is, vagy nem).

Menynek meglepetés ruhát vásárolni nem túl okos ötlet

Az ugyanis hagyján, ha a méret nem stimmel, de a legtöbbször a stílust se találjuk el. Még akkor se, ha nagyítóval figyeljük a menyünk ruhatárát és öltözködési szokásait, hétszentség, hogy lesz valami az általunk vásárolt ruhadarabon, ami miatt nem fogja hordani. Nyugodjunk bele, hogy a saját anyja se tudna megfelelő ruhát venni neki, mert azt igazán nehéz felmérni, mi áll jól valakinek. Ehhez ugyanis fel kell venni a ruhát. Hiába szerzünk be trendi, bővülő szárú farmert, ha a csípővonal nem menő, vagy a menyünk lába rövid ehhez a divatirányzathoz. Ha mindenképp a ruhatárát akarjuk frissíteni, adjunk ajándékba vásárlási utalványt, nagyon fog neki örülni.

Bugyika a kis menyünknek?

Ha az előbb azt írtam a ruhákra, hogy nem okos ötlet ilyesfélét vásárolni, akkor a bugyik, intim fehérneműk vonatkozásában azt írhatom: TILOS. Meghökkentő, határátlépő, nem pikáns, hanem bizarr ajándék. A szexi kis darabok választásának, vásárlásának örömét hagyjuk meg a fiataloknak.

Öregedésgátlók – hidratáló, bőrmegújító arckrémek

Az arckrém nagy melléfogás, egészen biztosan állíthatom menyként. Azzal ugyanis azt üzenjük a menyecskéknek, hogy vagy nem ápolja az arcát, bőrét megfelelően, vagy úgy látjuk, rohamosan idősödik. Mindkét esetben negatív kicsengése van. Ha kozmetikai terméket szeretnénk adni, akkor az legyen semleges, például sminklemosó, kézműves szappan, illatos habfürdő. A legjobb, ha kiderítjük, milyen illatokat szeret. Parfümöt se vegyünk, teljesen fölösleges: teljesen biztos, hogy öregesnek fogja érezni a választásunkat.

Partvis, lapát, takarítószerek

Szerintem ezt nem kell túlmagyarázni. Ha egy anyós partvissal, seprűvel állít be a karácsonyi vacsorára, vagy a saját fája alatt ilyen ajándék várja a menyecskét – igen hamar kikerül a pixisből. Csupa-csupa kritika az ilyen ajándék, mi több: hadüzenet.

Gyereknevelésről szóló könyv

Egy ilyen ajándék övön aluli ütés. Még akkor se adjunk ilyet, ha merőben eltér a véleményünk a menyünk gyereknevelési szokásaitól és elveitől. Higgyük el, nemcsak megbántjuk vele, de ráadásul teljesen felesleges kiadás. Egy-kettőre a könyvespolc leghátsó sorába száműzi majd, és eszébe se lesz abból ihletet meríteni, cserébe beír majd egy jó nagy fekete pontot nekünk abba a láthatatlan füzetbe, amiben a menyek pontozzák-értékelik az anyósokat. Ne reménykedjetek, ilyen láthatatlan füzete minden menyecskének van!

Személyiségfejlesztő könyv

Dettó, akár a gyereknevelést boncolgató könyv esetén – ki a csuda akar jó képet vágni egy ilyen ajándékhoz? Hiszen azt üzeni, hogy az anyós úgy látja, van hova fejlődnie a menynek. Kvázi nem elégedett vele.

Családi ereklye, ékszer

Az ilyesmi nagyon kedves ajándék is lehet, de csak abban az esetben, ha a menyünk látta már azt a bizonyos ékszert és többször rácsodálkozott szépségére, érzelmi értékére… Akkor viszont a családi kapcsolatot erősítő, befogadó üzenete lehet a dédmama régi kis gyűrűjének vagy egy apró, kopott medálnak, amit még az ükmama viselt. Ellenkező esetben a menyecske elfogadja ugyan az ajándékot, de nem fog igazán örülni neki, viselni meg végképp nem fogja. Így olyan kézbe kerül az a régi, szeretett darab, ahol nem becsülik. Kár kockáztatni.

Ajánljuk még:

„Részvétem a gyászolóknak” – mondjuk, de vajon tudjuk még, miben illenék részt vállalnunk?

Szerettünk elveszítésére nincsen „jó” időpont, azonban a karácsonyi ünnepkör, újév környékén mintha kiemelten nehéz volna gyászolni. Minden a szeretetről, a boldogságról, az újrakezdésről szól, ami különösképpen nehézzé teheti az ittmaradók napjait. Vajon belegondoltunk már egyszer is, hogy az ilyenkor rutinszerűen elmormogott „részvétem” formulával valójában mit is fejezünk ki a másik felé? A szavaknak ugyanis súlya és jelentése van, és egyáltalán nem mindegy, tudjuk-e, miben vállalunk részt.

 

Már követem az oldalt

X