Ünnep

Lánykéréstől esküvőig – mire figyeljünk?

Helyszín rendben, ceremóniamester megvan, fotós-videós pipa, fodrász, sminkes szintén. Na de milyen legyen a meghívó, az asztalterítő, a dekoráció, a smink, a frizura és a koszorúslányok ruhája? Mindezt összehangolni a legújabb trendekkel iszonyatosan nehéz… De nem esélytelen! Nyugalom, nagy levegő – aztán ugorjunk bele.

Imádok sminkelni minden egyes alkalomra, de számomra az esküvő a legkedvesebb, legérzékenyebb terület, hiszen az első kapcsolatfelvételtől kezdve a nagy napig folyamatosan kapcsolatban vagyunk a menyasszonnyal, személyesen is találkozunk, rugalmasan alkalmazkodom a kérésekhez, és azt gondolom, pont a bizalmi kapcsolat az, ami nagyon fontos ennél a küldetésnél.

Mindig meg szoktam kérdezni, hogy a lánykéréstől mennyi szerintük az az ideális időtáv, amelyben még minden stressz nélkül sikerül mindent megtervezni. Rájöttem, hogy ez rendkívül változó lehet. Mindenki másképpen csinálja; van, aki szereti magának lelkesen megszervezni a különféle esküvői elemeket, telefonálgat, dekort tervezget, és van, aki inkább „az idő pénz” alapon profi esküvőszervezőre bízza az egészet. Nézzünk néhány főbb pontot, amely mentén akár egyénileg, akár esküvőszervezővel is érdemes elindulni, ha még hiányozna valami.

Az idei év színe

Trendek jönnek-mennek, minden évnek és évszaknak megvan a maga sajátos színvilága, nincs ez másképpen 2020-ban sem. Az idei év Pantone színe a Classic Blue, amely a megbízhatóságot, a becsületességet és egyben a kék eget is szimbolizálja. A kék színnek lelkünkre is hatása van: visszavonulásra és csendességre szólít, a stabilitás és a folytonosság érzetét adja. Az éjszakára való felkészülést szimbolizálja, ennek tudatában pedig talán nem véletlen, hogy a menyasszonyokon is, a hagyomány szerint, kell hogy legyen valami új, valami régi és valami kék.

Ebben az évben a 3 elem közül az egyik tehát már önmagától értetődő, és mivel ma már az esküvői ruhák esetében sem ragaszkodnak feltétlenül a hófehérhez, lehet választani akár fehér-kék átmenetes típust, vagy olyan modelleket, amelyek mintaként vagy kiegészítőként tartalmaznak elvétve kék elemeket.

Hol köszönhet vissza a kék szín?

A hagyománykövetők esetében természetesen maradjunk a hófehér vagy éppen a törtfehér árnyalatnál, ebben az esetben akár a sminkben vagy a dekorációban köszönhetnek vissza kék árnyalatok: a csokrokban a kála, a gyöngyvirág és a hortenzia előtérbe fognak kerülni. Egy következő alternatívaként a fülbevalók vagy az ékszerek, a koszorúslányok ruhái és az asztalterítő, asztaldekoráció és a torta is csodásan pompázhatnak egyenkék színekben.

Természetesen ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendenek még a púder, a rózsaszín és a barack árnyalatai, különösen a tavaszi és a kora nyári esküvők esetében, amikor ébredezik a természet, vagy éppen már virágba is borult, ezáltal teljes harmóniába kerül minden egyes elem. A tüll és a csipke mindig is trendi dolog volt, viszont 2020-ban kiemelt szerepet kap az esküvői ruháknál. Romantikus anyag, és a tüllt ráadásul nagyon jól lehet rétegezni – ha valaki éppen a volumenesebb fazonokat kedveli. Közkedvelt lesz most a hosszú menyasszonyi fátyol is. A vőlegényeknél pedig a fekete és a szürke öltöny, szmoking lecserélhető a királykék színre.

Esküvői smink és frizura

Ezen a területen is beszélhetünk trendekről, viszont természetesen él az a szabály, hogy a próbahaj és próbasmink során derül ki, hogy az inspirációként kedvelt smink valóban illik-e az adottságainkhoz (haj, arcforma, szemszín, szemforma stb.). Ilyenkor még szükség és igény szerint lehet javítani, módosítani, ám a nagy napon időhiány és a stressz miatt ez már kellemetlen meglepetés lehet. Ami fontos, hogy ne rejtse el sem a frizura, sem pedig a smink a természetes szépséget, inkább emelje ki a legelőnyösebb részeket!

A 2020-2021-es év kedvelt esküvői smink színei a barack, a rózsaszín, a krém és a bézs szemhéjpúderek. A matt rúzsok helyett idén a természetes, ajkaink alapárnyalatához hasonló „hússzínű” rúzsok és szájfények lesznek a nyerő típusok. A bevállalósabb menyasszonyok részére a színes füstös szemek erdei bogyó színű ajkakkal és a szemek tusvonalas kiemelésével lesz teljes. Az idei év legdivatosabb ajakszínei a bordó, a szilvaszín, a narancsos és a vörös árnyalatok.

Minden, mi szemnek-orrnak…

Talán nem meglepő, hogy a fiatalabb „instageneráció” számára rendkívül fontos, hogy minél egyedibb és személyre szabottabb legyen a házasságkötés, így sokan látogatnak el ruhatervezőhöz saját, egyénre szabott ruhát terveztetni, hiszen annál nagyobb csodálatot válthat ki a vizuális inger. Tehát a kreatív csapat és a fotósok-videósok számára is egy abszolút izgalmas lehetőséggé válhat a dolog. Erre példa a vintage esküvői kellékek sora, amik kifejezetten népszerűek, de említhetnénk a virágfalaknál, fotófalaknál megörökített képeket is...

Újabban egyre elterjedtebb az esküvői illatosítás, amely különleges hatással van a vizuális érzékelésen túl a szaglásra is, ezáltal a tudat alatt kódolt illat a Nagy Napra fog emlékeztetni később is, amikor csak megérzi az ember.

Egyszerűség jegyében

Lehetőleg ezen a jeles eseményen se feledkezzünk meg a környezetvédelemről: ha teljesen nem is tudunk zölden biztosítani mindent, azért a műanyag szívószálakat tudjuk mellőzni, a transzfert pedig okosan érdemes megszervezni, hogy ezáltal is költséghatékonyabb és üzemanyag-takarékosabb legyen a helyszínre való szállítás. Ha nem ragaszkodunk a papírformájú meghívókhoz és ültetőkártyákhoz, akkor küldjük el online a meghívókat, és esetleg kitűzőként is funkcionáló, névvel ellátott ültető-jelzőtárgyakat is elhelyezhetünk az asztalokra.

Újra divat: sátras esküvő

A szüleink és nagyszüleink idejében bizony hatalmas sátrakban tartották a nagy létszámú lakodalmakat, majd egyre divatosabbá vált az éttermekben, rendezvényhelyszíneken, hotelekben való ünneplés. Ám azt mutatják az előrejelzések, hogy újra a sátrak felé kacsintgatnak az érdeklődők – természetesen sokkal biztonságosabb megoldásokkal és egyedi díszítésekkel. A led-dekorációk például idén (is) tarolni fognak.

„Állatkodni” ér

Miért hagynánk otthon kedvenceinket, akikkel egyébként is minden nap találkozunk? Ha a párok élete részét képezi egy állat, akkor fontos lehet, hogy a kreatív fotózáson vagy akár a nagy napon is részt vegyen a kedvenc kutyus, cica… 

 

Már követem az oldalt

X