Salátakoszorú
Akár a menü részeként, akár önálló vacsoraként tálalt saláta ölthet karácsonykor ünnepi külsőt. A salátát rendezd el koszorú-formában egy nagy tányéron. Először kerüljenek körben a zöldek, aztán rá a többi alkotóelem. Öntözd meg a salátaöntettel, és tadaam! Készen is van, már csak be kell zsebelni az elismerő pillantásokat.
Sajtháromszögek, virágok fűszerrel
Nálunk kedveltek a virágos fűszerek, és ezek az ünnep fényét is emelik színükkel, zamatukkal, különlegességükkel. A legegyszerűbb háromszögletű sajtokat egy-egy szál ropira szúrom, megforgatom a kedvenc provence-i fűszeremben, és kész. Fa- vagy palatálra téve egyszerűségében is csodásan mutat, és remek nasi vagy finom reggeli. Nem muszáj virágos fűszerrel készíteni, mert jóízű és mutatós apróra vágott zöldfűszerekkel, snidlinggel, petrezselyemmel, körömvirágszirommal, tört tarkaborssal is.
Reggeli hidegtál felvágottakkal
Készítsd elő a reggelire szánt finomságokat, és fogj egy négyszögletes, megfelelő méretű tálat. Képzelj rá egy fenyőformát, de ha bizonytalan vagy, fektess rá két fakanalat, amelyek kijelölik az alakzatot. Nincs más dolgod, mint szép gondosan kirakosgatni a hozzávalókat sorokban, egymás mellé. Néhány zöldfűszerlevélke feldobja! A rozmaringágacskák kicsit hasonlítanak a fenyőre, így azzal nyomatékot adhatsz a fenyő-érzésnek. Máris tálalhatod.
Ropogtatók az ünnep estéjére
Odarakhatod a dobozban vásárolt sós snackeket az asztalra csak úgy, de nem szebb, ha ennek is megadod a módját? Csak rendezd őket fenyőalakzatra, közepére kis csészébe vagy tiszta mécsestartóba mehet a kence vagy a szósz. Itt is jöhet némi rozmaring, esetleg apró paradicsom vagy aszalt gyümölcs, nem csak a látvány, hanem az ízek kedvéért is. Esti filmezéshez is tökéletes!
Sajtkrémfenyőfa
Ünnepi beszélgetéshez, borozgatáshoz jól jön egy kis borkorcsolya. Ha van mellé sajtkrém, körözött, vagy más efféle kenegető, az ilyenkor asztaldísszé is válhat! Az elkészült sajtkrémet csomagold fóliába, és így formálj belőle egy szép, egyenletes felszínű kúpot, az alját pedig simítsd el egyenesre, hogy megálljon. Forgasd meg apróra vágott zöldfűszerben, hagymazöldben, kis kockákra szelt piros színű paprikában vagy retekben, és állítsd egy tálra vagy rusztikus deszkára. A tetejére kerülhet dísz: sütikiszúrókkal ripsz-ropsz szúrhatsz rá egy csillagot paprikából vagy uborkahéjból.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: