Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ünnep

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!

Salátakoszorú

Akár a menü részeként, akár önálló vacsoraként tálalt saláta ölthet karácsonykor ünnepi külsőt. A salátát rendezd el koszorú-formában egy nagy tányéron. Először kerüljenek körben a zöldek, aztán rá a többi alkotóelem. Öntözd meg a salátaöntettel, és tadaam! Készen is van, már csak be kell zsebelni az elismerő pillantásokat.

Sajtháromszögek, virágok fűszerrel

Nálunk kedveltek a virágos fűszerek, és ezek az ünnep fényét is emelik színükkel, zamatukkal, különlegességükkel. A legegyszerűbb háromszögletű sajtokat egy-egy szál ropira szúrom, megforgatom a kedvenc provence-i fűszeremben, és kész. Fa- vagy palatálra téve egyszerűségében is csodásan mutat, és remek nasi vagy finom reggeli. Nem muszáj virágos fűszerrel készíteni, mert jóízű és mutatós apróra vágott zöldfűszerekkel, snidlinggel, petrezselyemmel, körömvirágszirommal, tört tarkaborssal is.

hidegtalak-egyszeruren-karacsonyra

 

Reggeli hidegtál felvágottakkal

Készítsd elő a reggelire szánt finomságokat, és fogj egy négyszögletes, megfelelő méretű tálat. Képzelj rá egy fenyőformát, de ha bizonytalan vagy, fektess rá két fakanalat, amelyek kijelölik az alakzatot. Nincs más dolgod, mint szép gondosan kirakosgatni a hozzávalókat sorokban, egymás mellé. Néhány zöldfűszerlevélke feldobja! A rozmaringágacskák kicsit hasonlítanak a fenyőre, így azzal nyomatékot adhatsz a fenyő-érzésnek. Máris tálalhatod.

hidegtalak-egyszeruen-karacsonyra

 

 

Ropogtatók az ünnep estéjére

Odarakhatod a dobozban vásárolt sós snackeket az asztalra csak úgy, de nem szebb, ha ennek is megadod a módját? Csak rendezd őket fenyőalakzatra, közepére kis csészébe vagy tiszta mécsestartóba mehet a kence vagy a szósz. Itt is jöhet némi rozmaring, esetleg apró paradicsom vagy aszalt gyümölcs, nem csak a látvány, hanem az ízek kedvéért is. Esti filmezéshez is tökéletes! 

hidegtalak-egyszeruen-karacsonyra

 

Sajtkrémfenyőfa

Ünnepi beszélgetéshez, borozgatáshoz jól jön egy kis borkorcsolya. Ha van mellé sajtkrém, körözött, vagy más efféle kenegető, az ilyenkor asztaldísszé is válhat! Az elkészült sajtkrémet csomagold fóliába, és így formálj belőle egy szép, egyenletes felszínű kúpot, az alját pedig simítsd el egyenesre, hogy megálljon. Forgasd meg apróra vágott zöldfűszerben, hagymazöldben, kis kockákra szelt piros színű paprikában vagy retekben, és állítsd egy tálra vagy rusztikus deszkára. A tetejére kerülhet dísz: sütikiszúrókkal ripsz-ropsz szúrhatsz rá egy csillagot paprikából vagy uborkahéjból.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!

 

Már követem az oldalt

X