Ünnep

Borbás Marcsi adventi ízutazásra hív minket

Hozzuk ki ebből a mostani, egyedi adventi időszakból a lehető legtöbbet: induljunk képzeletbeli utazásra az ízek, illatok, receptek segítségével. Idegenvezetőnk Antal Csilla lesz! 

Holnap advent első vasárnapja lesz, kezdetét veszi a készülődés, a várakozás időszaka.
Amellett, hogy az otthonainkat díszbe öltöztetjük, sokan magunkba nézünk, visszagondolunk az elmúlt időszakra.

Furcsa évünk volt, sokat kellett tanulnunk, egészen új élethelyzeteket kellett megtapasztalnunk. Emiatt a várakozás is keserédes, és az öröm mellett rengeteg a kétség és a bizonytalanság is.

Persze mindannyian bízunk benne, hogy hamarosan visszatér a világ a normális kerékvágásba, és felhőtlenül ölelhetjük magunkhoz a szeretteinket.

De addig is próbáljunk a jó dolgokra koncentrálni. Hívjuk fel rég nem látott barátainkat, beszélgessünk telefonon az idős rokonainkkal, és induljunk képzeletbeli utazásra az ízek, illatok, receptek segítségével.

Lehet, hogy nem tudunk ugyanolyan töltött káposztát készíteni, mint a nagymama, de azért próbáljuk meg.

Én is el fogom készíteni a hagyományos, családi receptjeinket, a középdunai halászlét, a bácskai töltött káposztát, a bejglit. A karácsonyra készülő családok is ezt teszik világszerte, felelevenítve a legfényűzőbb recepteket, elkészítve a legcsodálatosabb süteményeket és desszerteket.

Hiszen mi más tudja feltenni a koronát egy ünnepi menüsorra, mint egy édes,
krémes, kényeztető desszert, amit együtt fogyasztunk el.

A családi receptek nagyon fontosak, és fantasztikus érzés tudni, hogy az országban sokan gondosan őrzik ezeket.

A Gasztroangyal forgatásai során sokan közülük beengedtek a konyhájukba, és megmutatták nekem féltve őrzött kincseiket. Azóta is hálás vagyok ezért a gesztusért, hiszen ilyen módon, egy kis időre én is családtaggá válhattam. Viszont mindeközben egy másik nagyon fontos közösség részesévé váltam, hiszen a stábommal hétről hétre hosszú utakat tettünk meg, rengeteg élménnyel gazdagodtunk, összecsiszolódtunk.

Érdekes, hogy időről időre kiderült róluk, milyen szorosan kötődnek a gasztronómiához. Gabi, az egyik sminkesünk például képzett cukrász volt. Volt olyan szerkesztőnk, aki séf volt, és világszerte Michelin-csillagos éttermekbe járt stázsolni.

A felvételvezetőnkről, Petiről másfél év közös munka után derült ki, hogy szakács. Megkértem, hogy segítsen felvágni a hagymát az egyik főzéshez. Hirtelen arra lettem figyelmes, hogy elképesztő gyorsasággal aprít, ekkor kérdeztem meg tőle elképedve, hogy „Peti, te szakács vagy? Miért nem mondtad?” Erre ő csak annyit válaszolt: „Mert nem kérdezted”. Kiderült, hogy egy neves fővárosi étterem séfje volt évekig.

Az operatőreinknek is van egy szuperképességük, képesek bármikor bármit
megkóstolni és pillanatok alatt eltüntetni, akkor is, ha már a nyolcadik helyszínen vagyunk vagy a harmadik forgatási nap végén járunk.

Csilla, a Gasztroangyal szerkesztője, és a Borbás Marcsi szakácskönyvek felelős szerkesztője már hét éve dolgozik velem, és azt hiszem pillanatok alatt összecsiszolódtunk.

Nagyon sokat segít nekem, nemrég pedig kiderült róla, hogy csodálatos süteményeket tud sütni. Néhány receptjét már láthattátok is az egy.hu-n.

Holnaptól adventi sorozatot indít, melyben a világ legkülönlegesebb karácsonyi
süteményeinek történetét kutatja fel, és természetesen el is készíti őket, a receptet pedig veletek is megosztja. Fogadjátok szeretettel, és merüljetek el ezekben a csodákban.

Adventi ízutazás - A leghíresebb ünnepi sütemények című sorozatunk holnap indul. Első alkalommal egy különleges fatörzs alakú sütemény elkészítésébe avat be titeket Csilla.  

Utazzunk együtt képzeletben, hozzuk el a nagyvilág távoli ízeit a konyhánkba, és kóstoljuk meg őket önfeledten, családi körben. Tartsatok velünk!

Ajánljuk még: 

MÁRTON-NAPI FINOMSÁG: A LUDASKÁSA
ÁFONYASÖRÖS TÚRÓTORTA

 

 

Már követem az oldalt

X