Tech

Amit az adattörlő kódról tudni érdemes (x)

Amióta életünk jelentős részét a digitális térben éljük, rengeteg személyes adatot tárolunk a laptopunkon, tabletünkön, nem beszélve az okostelefonunkról. Interakcióink nagy százaléka elektronikai eszközeinken keresztül zajlik, így rengeteg szenzitív információt hagyunk magunk mögött. Amikor egy éveken keresztül használt készüléktől meg szeretnénk válni, ezek az adatok akkor is ott maradnak, ha látszólag meg is szabadultunk tőlük.

Felismerve a probléma jelentőségét, ma már kormányrendelet szabályozza: tartós adathordozó eszköz eladásakor a kereskedőknek adattörlő kódot kell biztosítaniuk a fogyasztók számára. Mi is az az adattörlő kód, és mit érdemes róla tudni? Cikkünkben röviden körbejárjuk a témát.

Az adattörlő kód használatával 100 százalékos adatvédelmi garanciát kapunk

A kereskedőknek 2021 óta írja elő jogszabály az adattörlő kód biztosítását minden adattároló eszköz mellé. Az adattörlő kód segítségével lehetőségünk nyílik teljes mértékben lepucolni a tulajdonunkban lévő adathordozókról a képeinket, videóinkat, jelszavainkat, online vásárlásokhoz tartozó banki adatainkat, és gyakorlatilag mindent, amit rajtuk tároltunk.

Első hallásra ennek jelentősége megkérdőjelezhető, hiszen logikusan végiggondolva a fájlok egyszerű törlésével és a merevlemezek formázásával is ugyanezt az eredményt tudjuk elérni. Ez azonban csak részben igaz: bár a fájlok és az adatok valóban eltűnnek a szemünk elől, a megfelelő szoftverek birtokában azonban perceken belül visszahozhatóak és helyreállíthatóak.

Ezzel szemben, ha az adattörlő kódot és alkalmazást igénybe vesszük, az adatok visszavonhatatlanul törlődnek, amiért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 100 százalékos garanciát vállal. Ráadásul a transzparencia és adatvédelem jegyében a folyamatról igazoló okmányt is kézhez kapunk.

adattorlo-kod

 

Így tudod használni az adattörlő kódot

A díjmentes adattörlő kódot tehát mindenfajta adathordozó eszköz mellé megkapjuk. Ebbe az eszközkategóriába tartoznak:

  • az okostelefonok,
  • a laptopok,
  • a táblagépek,
  • az asztali számítógépek,
  • a pendrive-ok,
  • a beépíthető adattárolók és
  • a külső tárhelyek. 

A kód minden esetben egyedi és speciális, és az eszköz egyszeri törlését teszi lehetővé, mielőtt bármilyen okból kifolyólag megválnánk tőle.

Az eljárás semmilyen extra erőfeszítést nem igényel: az adattörlő kódot tartalmazó címkéről el kell távolítani a lekaparható felületet, így megkapjuk az adathordozóhoz tartozó speciális szám- és betűkombinációt, amellyel pillanatok alatt le tudjuk tölteni a végleges törlést biztosító ingyenes szoftvert.

A kódot az NMHH adattörlési portálján kell megadni, ami után emailben kapjuk meg a folyamathoz szükséges instrukciókat: az eszköztípus szerinti alkalmazás kiválasztásától egészen az adattörlő szoftver letöltésének összes lépéséig. Mielőtt azonban elindítanánk a végleges törlési folyamatot, érdemes meggyőződni róla, hogy a később is szükséges adatainkról készítettünk-e biztonsági másolatot.

2024-től már nem címkén kapjuk kézhez az adattörlő kódot

Időközben az NMHH továbbfejlesztette adattörlési szolgáltatását, ezért a ma ismert kódot hordozó címkét kivonják a használatból, és 2023. december 31. után fogyasztóként számlán vagy nyugtán való rögzítéssel kapjuk kézhez az adattörlő kódunkat. Természetesen a korábban, 2021. december 1. és 2023. december 31. között vásárolt eszközökhöz tartozó címkék ezután is működni fognak. 

Akkor sem kell megijedni, ha évekkel később észrevesszük, hogy egyik dokumentumon sem szerepel az adattörlő kód. Ebben az esetben a vásárlást igazoló bizonylattal (vagy annak másolatával) az NMHH oldalán bármikor hozzájuthatunk; keresd az ‘adattörlő kód igénylése’ gombot!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X