SZPSZ

Tavaszi zsongás vagy csak képzelgés? Miért talál ránk épp ilyenkor könnyebben a szerelem?

Tavasszal újraéled a természet a hosszú, sötét tél után. Rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, amelyek megtöltik a levegőt bódítóan édes illattal. Süt a nap, egyre hosszabbak a nappalok, enyhébbek az éjszakák. Ezek mind nagy hatással vannak érzelmeinkre, vágyainkra. Ilyenkor könnyebben is esünk szerelembe.

Ez a megújulás évszaka: sokkal energikusabbak, vidámabbak és optimistábbak vagyunk. Nemcsak a kinti hőmérséklet nő, de vele együtt az önbizalmunk is. Végre félretehetjük a vastag, téli ruhadarabokat és újra felvehetjük a kedvenc rövid ujjú felsőinket, láthatóvá téve vonalainkat. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az meglátszik a kisugárzásunkon is. Ha ragyogunk, azt sokan észreveszik, hiszen egy mosolygós, nevetgélő ember feltűnőbb jelenség, mint egy komoly, szomorkás. Legtöbben tavasszal kezdünk fogyókúrázni és edzeni, hogy mire megérkezik az igazán szép idő, jó formában legyünk és akár a strandon is komfortosan érezzük magunkat egy parányi bikiniben.

Az a gondolat, hogy nem akarunk egyedül lenni, sokkal erősebb bennünk a télből kilépve, hiszen minden a vidámságot és új élmények reményét sugározza felénk. Körülöttünk mindenhol párokat látunk kéz a kézben andalogni, harsányan csiripelnek a madarak, ők is párt választanak és fészket raknak. Érthető, hogy elkezdünk párkapcsolatra vágyni. Arra, hogy valakivel megoszthassuk gondolatainkat egy-egy hosszú séta alkalmával, együtt filmet nézni és utána beszélgetni róla, valakit szorosan átölelni, érezni a bőrének illatát…

Ezekben a csodás, napsütéses hónapokban hormonjaink is hozzásegítenek minket közérzetünk változásához. Emelkedik a dopamin- és endorfinszintünk, amitől sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, nagyobb az életkedvünk, kalandvágyunk. Lelkesedéssel vetjük bele magunkat új, akár eddig számunkra ismeretlen tevékenységekbe. 

Akadnak olyan egyedülállók, akiket nyomaszt a tavasz. Boldog párokat látva eltűnődnek, ha másoknak sikerült, nekik miért nem? Mit rontanak el? Mint a legtöbb dolog, ez is fejben dől el. Tavasszal nemcsak az otthonunkban érdemes nagytakarítást végezni, hanem a lelkünkben is. Átgondolhatjuk, mit szeretnénk, mire vágyunk, mi a célunk és mennyire komolyak a szándékaink. Néha jólesik már pusztán az is, ha valaki bókol nekünk, vagy egy kis ártatlan flörtben van részünk. Nem kell mindenáron idén tavasszal megtalálni az igazit.

Hiába tölt el minket tetőtől talpig egy kapcsolat iránti vágy, nem jó elkapkodni a párválasztást. A cél, amit kitűztünk magunk elé, elvakíthat bennünket és lehet, hogy nem vesszük észre új partnerünk hibáit, apró, idegesítő szokásait. Viszont néhány hét elteltével, amikor túljutunk az újdonság okozta izgalmas időszakon, elkezd motoszkálni bennünk, hogy talán baklövést követtünk el. Mire beköszönt a nyár, már az ajtón kopogtat a szakítás. Ami, valljuk be, nem egy örömteli dolog. Általában kínos és szomorú is egyben. Rossz érzés átesni azon a bizonyos utolsó beszélgetésen, főleg, ha nem mi indítványoztuk, hanem épp minket dobnak. Valakinek mindenképp fájni fog, valakit csalódás fog érni. Arról nem is beszélve, hogy egy üres, sehova nem tartó párkapcsolattal csak felaprózzuk magunkat, testileg és lelkileg is.

Nemcsak a szinglikre vannak hatással a hormonok, hanem párkapcsolatban, házasságban élő emberekre is. Tavasszal felébredhet bennünk az érzés, hogy újra meg szeretnénk hódítani kedvesünk szívét. Jólesne több bókot bezsebelni, ha észrevenné a frissen mosott, selymes hajunkat, vagy az új felsőt, ami remekül kiemeli a vonalainkat. Ezeket saját magamon is tapasztalom. Hála Istennek a férjem mindennap megjegyzi, milyen gyönyörűnek lát engem. Bár  három pici gyerek mellett nem könnyű, azért mi is próbálunk kicsit több időt kettesben tölteni, pétanque meccseket játszani a szabadban, esténként jókat beszélgetni, társasjátékozni. Mint minden pár, mi is vágyunk a hosszú sétákra kézenfogva, a kirándulásokra, szalonnasütésre. Persze nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen járvány idején nem szívesen kérünk meg senkit, hogy vigyázzon a gyerekekre. Viszont attól még, hogy valaki szülő, fontos törekedni arra, hogy minőségi időtöltésben legyen része a párjával. Nem elég egyszer egymásba szeretni. Egymás iránti érzelmeinket ápolni kell, és szinten tartani. Nem szabad hagyni, hogy ellaposodjon a kapcsolat, unalmassá váljon. A szerelem egy csodálatos érzés, érdemes vigyázni rá.

Tavaly ilyenkor hidegzuhanyként ért minket a járvány, mostanra viszont eltelt egy év, hozzászoktunk, már amennyire lehet, próbálunk alkalmazkodni. Persze ez a jelenlegi, bolygónk minden lakóját érintő probléma nem könnyíti meg az ismerkedni vágyók helyzetét, ahogy a kapcsolatban élőkét sem. Mégis, az élet megy tovább, újra ránk tavaszodott! Gyönyörködjünk a napsütésben zöldellő fákban, a záporok utáni szivárványokban, és ha ránk talál a szerelem, élvezzük minden percét!

Forrás: ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

Négy évszakos kincsünk: a finom és szép akác

Bizonyára sokak emlékképei közt feldereng, amikor gyermekkorában csak úgy, a fáról letépve csipegette el az akác fehér virágocskáit, májusi délutánokon, hazafelé az iskolából, vagy amikor a nagyi palacsintatésztába bugyolálva sütötte ki forró olajban az édes fürtöket. Nekem legalábbis meghatározó bundás-akácvirágos élményeim vannak gyermekkoromból, melyek minden májusban megdobogtatják a szívemet.

 

Már követem az oldalt

X