Szép

Minimalista arcápolás: 3 termék, aminek adj helyet a polcodon

Ahogyan a divatban, úgy az arcápolásban is sok-sok irányzat létezik, így mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban passzolót – és ezért nincsen egy módszer mind felett. És ezért is van az, hogy a minimalizmus és én, bár szimpatizálunk, nem találunk egymásra.

A minimalizmus lényege számomra az, hogy csakis a legszükségesebb dolgokkal vesszük körül magunkat. Ennek viszont komoly előfeltétele van: pontosan kell ismerni magunkat, és ha szépségápolásról beszélünk, akkor a bőrünket is – tudni kell eldönteni, mi a legszükségesebb számunkra. 

Szakértők szerint minimalista arcápolás három alappilléren nyugszik: ez a tisztítás, a hidratálás és a fényvédelem. 

TISZTÍTÁS: reggel ÉS este

A tisztítás este sokak számára teljesen egyértelmű, viszont reggel már nem feltétlenül nyúlunk a lemosó után. Csakhogy a bőrünk este is dolgozik, és a felesleges faggyútól reggel is érdemes megtisztítani egy könnyed és kíméletes egyfázisú lemosóval, amire számomra legjobban a tejes állagú termékek váltak be.

Este viszont már két fázisra van szükség, ha sminkelünk. Az első olajos fázis lemossa a sminket és feloldja a makacs fényvédőt, a második habzó fázis tökéletesen tisztítja a bőrünket. Ezért sem való nekem a minimalista szépségápolás: enélkül a három termék nélkül én nem érezném jól magam. Persze, minimalizmusnak foghatjuk fel azt is, ha tudom, mire van szükség, és csak azt vásároljuk: én például három olyan tisztítóterméket, amit tutira kihasználok a végsőkig.

HIDRATÁLÁS, JÓ SZEREKKEL

A bőrünknek szüksége van tápanyagokra, amiket kívül-belül meg kellene adjunk neki. Fontos ismerni, mire van szüksége a bőrnek, és mivel a hidratáló esetén nem kompenzálunk más termékkel, figyelni kell az aktív-összetevő tartalomra is. Célirányosan kereshetjük az alábbi összetevőket: 

  • Retinol származékokat ráncok ellen és pigmentfoltokra. 
  • C-vitamint a foltok ellen és az általános bőrkép javítására. 
  • Niacinamide összetevőt szintén a bőr élettelibbé tételéért.
  • Hámlasztó összetevőket (AHA, BHA, PHA) a bőr megfiatalítására, és a bőrproblémák kezelésére.
  • Peptideket, kollagént, keramidokat a táplálásért   

Ugyanakkor a hidratáló, ami tökéletes estére, lehet, nem megfelelő reggel a smink alá, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a különböző időjárási viszonyok (páratartalom vagy hőmérséklet függvényében) is más termék lehet megfelelő. Mivel a saját bőrömön tapasztaltam – szó szerint –, hogy nekem mi a jó, hidratálóból sem csak egyfélét tartok otthon. Ezért sem vagyok én minimalista. 

FÉNYVÉDŐ

A fényvédő használatával tehetjük a legtöbbet bőrünk védelméért; itt nemcsak a melanóma elkerüléséről beszélek, hanem a pigmentfoltok és a ráncok minimalizálásáról is. A szép bőr alapja a fényvédelem. Felesleges bármivel is ápolni a bőrünket, ha aztán a napon aszaljuk, hiszen

kicsit olyan az, mint mikor valaki a BKV-n lehúzza a maszkot, hogy jólnevelten beletüsszentsen a kezébe.   

A fényvédőknél megint érdemes figyelembe venni az összetevők listáját. Két ásványi, azaz fizikai összetevő van, ami fényvédőként működik, amik általában együtt járnak: a cink-oxid, és titánium-dioxid, ezek a bőr felületén minimális fehér réteget hagyva védenek. Felkenés után rögtön hatnak és teljesen biztonságosak, csakhogy ragacsosabb érzetük lehet és jobban fénylenek. Nekem ennek dacára ez a kedvencem, abszolút működik. 

Minden más fényvédő kémiai elven működik, és bár nem hagynak fehér réteget, mattak, totálisan beszívódnak a bőrbe, kell fél óra, míg kifejtik hatásuk és semlegesítik a nap káros sugarait. Ezek a termékek sokak szemét csípik és vannak kutatások, melyek szerint ilyen termékek felszívódva károsan befolyásolhatják a hormonháztartást.     

A minimalizmus szerintem egy nagyszerű irány, aminek útján elindulhatunk a tudatos testápolás irányába. Az első lépés, hogy felismerjük, milyen bőrünk van, majd kitaláljuk, milyen termékekkel tudjuk megadni neki azt, amire szüksége van. Ezután szinte nyert ügyünk van: ha nem csábulunk el a vásárlás során, sokkal egyszerűbb lesz minimalista elvek szerint rendben tartani a fürdőszobapolcot.

Ajánljuk még:

Együk magunkat fiatalabbra – 10 étel, amivel támogathatjuk bőrünk egészségét

A kor előrehaladtával egyre inkább az arcunkra van írva az életmódunk: huszonévesen egy átmulatott éjszaka után is ragyogó arcbőrrel ébredünk, negyven-, ötvenéves kor fölött már az is elég, ha ránézünk este nyolc után egy tortaszeletre, másnapra felpüffed az arcunk a hozzáadott cukortól. Egyes ételek hatására a bőrünk fénytelenebb, nyúzottabb lehet, míg más ételektől szinte kivirágzunk.

 

Már követem az oldalt

X