Szép

Ami hat, az árthat is – miért hülyebiztosak a kozmetikumok? 

Hatalmasat változott a szépségápolás világa is az Internet és az online rendelések elterjedésével. Régen csak a szakavatottaknak, a kozmetikusoknak adatott meg a tudás és lehetőség, hogy hatékony arcápolási termékekhez jussanak, ma viszont már bárki megvásárolhat bármilyen professzionális terméket – ám ennek ára van.

Ha az iskolában tudatos arcápolással egybekötött példákat hoztak volna kémiaórán, biztosan jobban figyelek és többet is tanulok. Találkozásom a tudatos arcápolással ugyanis teljesen elmélyítette a kémiai érdeklődésem. A hatóanyag-kombinálás, a PH-szint és a savak totálisan beszippantottak, viszont a tudományos alapokat magamnak kellett felszednem, jóval 30 felett.  

Akit érdekel ez a rendkívül izgalmas és szerteágazó terület, ma már minden információhoz könnyedén hozzájut, de az átlag felhasználótól nem feltétlenül várhatjuk el, hogy kémiai fejtegetésekbe kezdjen az esti arctisztító és bőrápoló rutin kialakítása előtt. Elég neki, a munkahelyi konfliktusok, a családi játszmák, a kibogozandó adóügyek és a THM számítás matematikája, egy arckrém esetében már nem érdekli a tudományos háttér, csak egyetlen darab csodakencére vágyik, a lehető legjobb áron, lehetőleg egy könnyen beszerezhető gyártótól.

Mivel a legtöbben belátják, hogy ilyen csodakence nincs, vesznek tisztítót, arckrémet, hidratálót, ránctalanítót és egyebeket, s mind magukra kenik. Bajuk pedig nem lesz tőle, mert a szerek hatóanyag-tartalma kicsi, és még keverve sem tudnak kárt okozni.

Ezért nincs kiemelkedően hatékony arcápolási termék könnyen elérhető helyen: azok a márkák, akik nagy tömegeket szeretnének elérni, nem a fanatikus kisebbséget célozzák, hanem az átlagembert, aki az arcápolásban nem akar különösebben elmélyedni. Számukra adnak biztonságos, némileg hatékony, ám a hozzáértő használatot igénylő szerektől valójában jóval kevesebbet nyújtó tisztítókat, krémeket. És talán jól is teszik, mert az erős szerekkel erősen károsíthatjuk a bőrünket.

Ami igazán hat, az ártHAT is

Akiben van affinitás, hogy utánajárjon és felkutassa a számára szükséges hatóanyagokat és termékeket, valóban „csodaszereket” találhat. Sok márka van, ami kifejezetten olcsón kínál rendkívül hatékony összetevőket, csakhogy ezeket jellemzően nem találjuk meg a drogériákban. Ellenben az internetnek köszönhetően manapság már 30 százalékos savat is vásárolhatunk, nem egészen háromezer forintért. Valóban rendkívül hatékony szer pattanások ellen és pigmentfoltok gyógyítására – csak nagyon nem mindegy, hogyan használjuk! Avatatlan kezekben súlyos károkat okoz egy ilyen termék: legyen akármilyen fantasztikus is, ha nem körültekintően alkalmazzuk, talán jobb, ha a biztonságos, alacsonyabb hatóanyagtartalmú krémeknél maradunk!

Mára tehát a fürdőszobában sem árt tudatosnak, jól informáltnak lenni, ha eredményt szeretnénk elérni, és nem csorgatnánk el a fizetésünket a lefolyón. Mint az élet minden területén, az arcápolásban is megjelenik az egyéni felelősség kérdése, és ha valaki hatékony eredményt szeretne elérni jó áron, akkor bizony tanulnia kell és képeznie magát, vagy megfizetni egy egyéni tanácsadót, amire szerencsére egyre több lehetőség akad. 

Minden termék, minden bőr, minden reakció egyedi. Ami számomra bevált, lehet, hogy másnak kifejezetten káros. Sajnos a tanulópénzt nem lehet itt sem megspórolni, de a károk és a költségek lényegesen csökkenthetők, ha merünk segítséget kérni, és nem spórolunk magunkon, mert az testápolás egy hosszútávú befektetés – magunkba. 

Nyitókép: Grafostylist Natulcien

 

Már követem az oldalt

X