Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hozzávalók:
- 8 db nagy tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 15 dkg hajdinaliszt
- 3 dkg rétesliszt
- fél cs. sütőpor
- 5 dl vörösbor
- 3 ek cukor
- 1 kk szegfűszeg
- 1 kk fahéj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. Amikor a hab már kemény, hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat is. A réteslisztet, a hajdinalisztet és a sütőport elkeverjük. Kézi habverővel keverjük tovább a tojáshabot, és kanalanként beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Amikor már a massza teljesen egyneművé válik, egy kivajazott, kilisztezett, 22 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A hajdinaliszt miatt nem sárgás, inkább barnás-szürkés színe lesz a tésztának. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A vörösbort a fűszerekkel és a cukorral addig forraljuk, míg a felére nem apad. Ezzel a még forró esszenciával meglocsoljuk a torta tetejét, és tálaláskor a szeleteket is.
Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.
Ajánljuk még: