Szent Iván-éj

Különös, de zseniális recept: borral átitatott hajdinatorta

Borbás Marcsi receptje.

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

Hozzávalók:

  • 8 db nagy tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg hajdinaliszt
  • 3 dkg rétesliszt
  • fél cs. sütőpor
  • 5 dl vörösbor
  • 3 ek cukor
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 kk fahéj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. Amikor a hab már kemény, hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat is. A réteslisztet, a hajdinalisztet és a sütőport elkeverjük. Kézi habverővel keverjük tovább a tojáshabot, és kanalanként beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Amikor már a massza teljesen egyneművé válik, egy kivajazott, kilisztezett, 22 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A hajdinaliszt miatt nem sárgás, inkább barnás-szürkés színe lesz a tésztának. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A vörösbort a fűszerekkel és a cukorral addig forraljuk, míg a felére nem apad. Ezzel a még forró esszenciával meglocsoljuk a torta tetejét, és tálaláskor a szeleteket is. 

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.

Ajánljuk még:

GYÖNYÖRŰ FINOMSÁG: EPRES MINITORTA
A LEGNAGYOBB KLASSZIKUS: AZ IGAZI PISKÓTATEKERCS
EGYSZERŰBB, MINT HINNÉD: A KÉTSZÍNŰ FATÖRZS KIFLI