
Hozzávalók (4 főre)
- 1 db zsenge cukkini vagy patiszon
- 1 db padlizsán
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 cs petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 1 ek mustár
- 1/2 dl olíva-vagy szőlőmagolaj
- 2 dl zöldségalaplé
- 2 ek. light tejföl vagy 1 dl mandulatejszín
- só, bors
Elkészítés
2-3 evőkanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, és ledinszteljük rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Közben a gyökereket és a zellert meghámozzuk, lereszeljük és megsózzuk. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a sózott, reszelt zöldségeket, és együtt tovább sütjük egészen addig, míg elpárolog a szaftja. Ekkor belenyomjuk a fokhagymagerezdeket és felengedjük a zöldségalaplével. Amikor megpuhultak a zöldségek, ízesítjük a citrom levével, a mustárral és a tejföllel, majd az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk. Amíg párolódik a zöldség, megtisztítjuk, felszeleteljük és besózzuk a cukkinit, valamint a padlizsánt.
Ha már jól átjárta őket a só, akkor olajat hevítünk, és átsütjük rajta a szeleteket. A forró, grillezett zöldségekre ráöntjük a mártást, és szalvéta- vagy gőzgombóccal tálaljuk. Annyira kevés kalória van ebben a vadasban, hogy nyugodtan fogyaszthatunk mellé egy kis szénhidrátot is.
