
Hozzávalók (4 főre)
- 25 dkg zsírszegény túró
- 4 db tojás
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
- 3-4 evőkanál eritrit
- 1 kiskanál vaj
- 1 db réteslap
Elkészítés
Szétválasztjuk a tojásokat. A 4 darab sárgáját habosra keverjük 3-4 evőkanálnyi eritrittel, majd a tojásfehérjét is felverjük. Amikor már szépen fehéredik a hab, akkor néhány csepp citromot csavarunk hozzá. Fontos, hogy a habot ne verjük túl keményre, mert akkor nem lesz jó a felfújt! Amikor a habverőt kiemeljük a tojáshabból, és a rajta maradt fehér hab csúcsa enyhén visszagörbül, akkor már kész is van.
Ezután a zsírszegény túrót egy villával jól áttörjük, belekeverünk egy csipet sót és egy citrom vékonyan reszelt héját. Ezután a felhabosított, édes tojássárgáját egy kézi habverő segítségével jól elkeverjük az áttört túróval, és apránként hozzáadagoljuk a krémesre felvert habot. Mindig hosszú, óvatos mozdulatokkal keverjük a habot a túróhoz, hogy minél több levegő benne maradjon, mert ettől lesz jó laza, könnyed és magas a felfújt.
Szükségünk lesz 4 darab muffin- vagy szuflé formára, amelyeket szobahőmérsékletű vajjal célszerű kikennünk. Ezután a kivajazott formákat vagy kibéleljük egy vékony réteslappal, vagy körbeszórjuk kristálycukorral – ennyi cukor, ha ünneplünk, akkor belefér! –, és belekanalazzuk a tojásos túróhabot. Minden formát teljesen tele kell tölteni, mert akkor gyönyörűen kiemelkedik a felfújt az edényből. Végül 180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Azonnal tálaljuk, mert ahogy hűl, úgy esik össze a felfújt. Tovább fokozhatjuk az élvezetet egy kiskanál cukormentes lekvárral!

Aki egyébként úgy gondolja, hogy minden legyen az, ami, készítse nyugodtan 3 evőkanálnyi kristálycukorral a felfújtat. Egy alkalom nem a világ! Pláne, hogy az édesítőszerek egy része nem egyértelműen jó alternatívája a cukornak, egészségünkre gyakorolt hatásuk miatt. Épp ezért, bevallom, én nagyon ritkán, ha édességet eszem, akkor cukorral készítem!
