
A töltelékhez:
1 kg paprika
25 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús
10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
3-4 ek. kukoricakása
1 egész tojás
só
bors
csombor
A leveshez:
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál paszternák
1 szál fehérrépa
1 kisebb zeller
friss tárkony
friss lestyán
tárkonyecet
korpacibere (ha van!)
1 csésze tejszín
1 ek. liszt
A szalonnát összevágjuk, zsírjára pirítjuk, és megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát. Ha kihűlt, akkor húsdarálón ledaráljuk. Ezután összeállítjuk a tölteléket. A darált húsokat a tojással, a kukoricakásával, a ledarált szalonnával és a vöröshagymával jól összedolgozzuk. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szárított csomborral. Ezután egyenként megtöltjük a megmosott, kicsumázott paprikákat.
A leveshez a hagymát apróra vágjuk, majd az olajon ledinszteljük. A többi zöldséget vékony hasábokra aprítjuk, és azokat is átpirítjuk az olajon. Ha a sárgarépa megszínezte a zsiradékot, felöntjük az egészet vízzel, és beletesszük a megtöltött paprikákat is. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük egy csokor lestyánnal, friss tárkonnyal, tárkonyecettel és korpaciberével. Úgy lesz finom, ha pikáns, savanykás az íze. Körülbelül harminc-negyven perc alatt fő meg. Ekkor egy csésze tejszínben elkeverünk egy evőkanál lisztet, és ezzel eresztjük fel a levest. Pár perc forralás után máris tálalhatjuk.
