Tarhonya
Olvasási idő: 1 perc

Tarhonya

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 8 db tojás

 

Elkészítés 

A tarhonya elkészítéséhez szükségünk lesz egy kisebb méretű fa dagasztóteknőre. Ebbe öntjük bele a lisztet. A tojásokat kézzel kissé felverjük, de csak annyira, hogy egynemű legyen a keverék. Ezután apránként elkezdjük adagolni a tojást a liszthez. Egy keveset rácsorgatunk a lisztre, majd elkezdjük a teknő oldalához dörzsölgetni a kezünkkel. Így kezdenek el képződni a tésztagalacsinok. Amelyik túl nagyra sikeredett, azokat tépkedjük szét, és folytassuk a dörzsölést egészen addig, amíg a tojás el nem fogy. Kitartóan végezzük ezt a műveletet, míg ki nem alakulnak a kisebb-nagyobb tarhonyaszemek.

Amikor azt látjuk, hogy van már egy nagyobb mennyiségű, megfelelő méretű tarhonyánk a teknőben, akkor egy rostán szitáljuk át. A kész szemek fennmaradnak, a többi tésztát pedig tovább dörzsölgetjük a fateknő oldalához. Ezt addig folytatjuk, míg szépen lassan elfogy a tészta a teknőből. A végén én egy zománcozott tésztaszűrőn szitáljuk át a maradékot, így lesz egy adag kisebb, kuszkuszszerű, lencseformájú tésztánk is. Fehér abroszon a tűző napon néhány óra alatt szépen kiszárad és mehet a vászonzsákba.

A kétféle méretű tarhonyát külön-külön szárítsuk meg!

Ezt a receptet így készítette el Marcsi a Konyhám sorozat korábbi adásában:

Kapcsolódó tartalom
Ribizlis fordított lepény
| 2025. június 23

Ribizlis fordított lepény

Antal Csilla receptje