
Hozzávalók
- 15 dkg Czelli finomliszt
- 15 dkg Czelli rétesliszt
- 3 db tojás
- 2-3 ek. víz
- 1 kk. só
A mártáshoz:
- 3 dl zsíros tejszín
- 1 kk. durvára őrölt bors
- 15 dkg kemény sajt
- 1 merőkanálnyi a tészta főzővízéből
A feltéthez:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- ½ hokkaido sütőtök
- 15 dkg szeletelt bacon
Elkészítés
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, a vízzel és a sóval. Simára, teljesen egyneműre kidolgozzuk, majd becsomagoljuk és pihentetjük minimum egy órát.
Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen kinyújtjuk. Nem kell olyan vékonyra, mint amikor cérnametéltet főzünk, maradhat egy kicsivel vastagabb. Ha elkészültünk, feltekerjük a tésztát a sodrófára, és hosszában kettévágjuk. Ezután a rövidebb oldalától indulva feltekerjük, majd szélesebb csíkokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és 2-3 perc alatt készre főzzük.
A mártáshoz egy serpenyőben kipirítjuk a bacont, majd kiszedjük. Olívaolajat és vajat teszünk az edénybe, majd megpirítjuk rajta a kis kockákra vágott tököt. Ezután a pirított tököt is kiszedjük, majd beleöntjük a serpenyőbe a tejszínt. Fűszerezzük sóval, borssal, és ha felforrt, teszünk hozzá egy merőkanálnyit a tészta főzővízéből. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot. Ha elolvadt, rászedjük a mártásra a kifőtt tésztát.
Összeforgatjuk, majd máris tálaljuk a pirított tökkel és a sült baconnel.
A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.
