
Hozzávalók:
A tésztához :
25 dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
2 csipet só
8-10 dkg orda (vagy zsíros túró)
1 ek. cukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 evőkanál ecet
A tejbe laskához:
10–12 dkg száraz laskatészta vagy metélt
5 dl tej
1-2 evőkanál cukor
A töltelékhez:
50 dkg orda (vagy jó minőségű, nem száraz tehéntúró)
4 tojás
3-4 evőkanál cukor a sárgájához
2-3 evőkanál cukor a fehérjéhez
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1-2 evőkanál citromlé
1 jó marék búzadara (kb. 3–4 evőkanál)
Plusz:
zsiradék (zsír vagy vaj) a tepsi kikenéséhez
12 evőkanál búzadara az alsó tésztára
1-2 evőkanál tej a kenéshez
2-3 evőkanál kristálycukor
15-20 dkg vörösáfonya
Elkészítés
Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport és a sót. Belemorzsoljuk az ordát, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és az ecetet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Omlós, rugalmas tésztát készítünk, ami nem ragad, de nem is száraz. Ha nagyon morzsálódna, egy-két evőkanál hideg vízzel lazíthatjuk. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
Közben megfőzzük a tejbe laskát. A tejet lábasba öntjük, felforraljuk, beleszórjuk a laskatésztát, és lassú tűzön, gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta megpuhul, a tej pedig besűrűsödik körülötte. Cukorral ízesítjük, majd félretesszük és kihűtjük, hogy a töltelékhez már langyosan vagy hidegen kerüljön.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kikenjük zsírral vagy vajjal.
A töltelékhez az ordát egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és simára keverjük. Beleöntjük a kihűlt tejbe laskát a sűrű tejjel együtt – ettől lesz a töltelék „szottyos”. Citromlével ízesítjük, és hozzáadjuk a vörösáfonyát is.
A tojásfehérjét külön tálban kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és egy kevés citromlevet. A fényes, stabil habot óvatos mozdulatokkal a töltelékhez forgatjuk.
A hűtőből kivett tésztát két részre osztjuk. Az első adagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tepsi aljába fektetjük úgy, hogy az oldalára is jusson egy kicsit. Az alsó lapra szórunk 1–2 evőkanál búzadarát.
A töltelékbe is szórunk egy marék búzadarát, elkeverjük, majd ráöntjük az alsó tésztára, és elsimítjuk. A másik tésztadarabot is vékonyra nyújtjuk, ráterítjük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy–két evőkanál tejjel, majd bőségesen megszórjuk kristálycukorral.
A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, amikor a teteje szépen pirult, ropogós, az oldala enyhén elválik a tepsi szélétől.
Sütés után hagyjuk a tepsiben pihenni legalább 15–20 percig, csak ezután szeleteljük. Langyosan a legfinomabb.

Citromos, fahéjas, vörösáfonyás kuglóf
Borbás Marcsi receptje












