Székely vargabéles
Olvasási idő: 2 perc

Székely vargabéles

Gáll Tímea receptje 

Hozzávalók:

A tésztához :

25 dkg finomliszt

½ teáskanál sütőpor

2 csipet só

8-10 dkg orda (vagy zsíros túró)

1 ek. cukor

1 tojás

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1 evőkanál ecet

 

A tejbe laskához:

10–12 dkg száraz laskatészta vagy metélt

5 dl tej

1-2 evőkanál cukor

 

A töltelékhez:

50 dkg orda (vagy jó minőségű, nem száraz tehéntúró)

4 tojás

3-4 evőkanál cukor a sárgájához

2-3 evőkanál cukor a fehérjéhez

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1-2 evőkanál citromlé

 1 jó marék búzadara (kb. 3–4 evőkanál)

 

Plusz:

zsiradék (zsír vagy vaj) a tepsi kikenéséhez

12 evőkanál búzadara az alsó tésztára

1-2 evőkanál tej a kenéshez

 2-3 evőkanál kristálycukor

15-20 dkg vörösáfonya

 

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport és a sót. Belemorzsoljuk az ordát, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és az ecetet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Omlós, rugalmas tésztát készítünk, ami nem ragad, de nem is száraz. Ha nagyon morzsálódna, egy-két evőkanál hideg vízzel lazíthatjuk. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

Közben megfőzzük a tejbe laskát. A tejet lábasba öntjük, felforraljuk, beleszórjuk a laskatésztát, és lassú tűzön, gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta megpuhul, a tej pedig besűrűsödik körülötte. Cukorral ízesítjük, majd félretesszük és kihűtjük, hogy a töltelékhez már langyosan vagy hidegen kerüljön.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kikenjük zsírral vagy vajjal.

A töltelékhez az ordát egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és simára keverjük. Beleöntjük a kihűlt tejbe laskát a sűrű tejjel együtt – ettől lesz a töltelék „szottyos”. Citromlével ízesítjük, és hozzáadjuk a vörösáfonyát is.

A tojásfehérjét külön tálban kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és egy kevés citromlevet. A fényes, stabil habot óvatos mozdulatokkal a töltelékhez forgatjuk.

A hűtőből kivett tésztát két részre osztjuk. Az első adagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tepsi aljába fektetjük úgy, hogy az oldalára is jusson egy kicsit. Az alsó lapra szórunk 1–2 evőkanál búzadarát.

A töltelékbe is szórunk egy marék búzadarát, elkeverjük, majd ráöntjük az alsó tésztára, és elsimítjuk. A másik tésztadarabot is vékonyra nyújtjuk, ráterítjük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy–két evőkanál tejjel, majd bőségesen megszórjuk kristálycukorral.

A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, amikor a teteje szépen pirult, ropogós, az oldala enyhén elválik a tepsi szélétől.

Sütés után hagyjuk a tepsiben pihenni legalább 15–20 percig, csak ezután szeleteljük. Langyosan a legfinomabb.

Kapcsolódó tartalom
Citromos, fahéjas, vörösáfonyás kuglóf
| 2025. december 15

Citromos, fahéjas, vörösáfonyás kuglóf

Borbás Marcsi receptje