Rózsás baracklekvár
Olvasási idő: 1 perc

Rózsás baracklekvár

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg sárgabarack
  • 3-4 fej damaszkuszi rózsa
  • 1 doboz 3:1 befőzőcukor

 

Elkészítés

A rózsákat frissen szüreteljük, közvetlenül a lekvárfőzés előtt. A damaszkuszi rózsának igazán különleges aromája van, kicsit citrusos, ami kiemeli a sárgabarack ízét. Ezért érdemes mindenképpen ezt a fajtát használni. Egyébként minden rózsa ehető, de felhasználás előtt érdemes megkóstolni, hogy nem keserű-e. Arra nagyon figyeljünk, hogy vegyszerekkel kezelt rózsát ne használjunk.

rozsas-baracklekvar-recept-borbas-marcsi

A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd feltesszük főni. Olyan fajtát válasszunk, melynek a héja elolvad. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd addig főzzük kis lángon, folyamatos keverés mellett, míg teljesen egynemű nem lesz.

rozsas-baracklekvar-recept-borbas-marcsi

 

Ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és beletesszük a rózsaszirmokat. Elkeverjük, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Kidunsztoljuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Kapcsolódó tartalom