
Laskagomba pástétom
A vegetáriánusok egyik legnépszerűbb pástétoma, fogyókúrázók számára is kalóriaszegény fogás, különösen mártogatósként ajánljuk, nyers zöldségek, répa, zeller, uborka mellé.

A százéves sárgadinnyebefőtt titkai
Néhány éve találtam a kamra mélyén egy üveg befőttet. A címke tanúsága szerint több mint 100 éve tette el dédnagyanyám, dr. Berkó Antalné, született Gregersen Astrid, még menyasszony korában. Ez az üveg egy izgalmas mementója a tartósítás-történetnek: bizonyíték arra, hogy a megfelelően elkészített és gondosan tárolt befőtt kiállja az idő próbáját!

Különc gyümölcs barna csuhában: receptek a nagyszerű naspolyához
A hidegtűrő naspolya egy kevéssé ismert gyümölcs, talán azért, mert csak az első fagyok beköszöntével kezdi meg hódító útját. Kiváló lekvárnak, zselének, likőrnek, de ízletes sós ételekben is. A naspolyaszalszában van valami szédítő, melengető és valami ismeretlen báj, ami ellenállhatatlanná teszi. Beleszerettünk!

Körtecsatni, ami megbolondítja a legkonszolidáltabb menüt is
A csatni (chutney) egy indiai nemzeti étel, ami friss gyümölcsökből és fűszerekből készül, és bármilyen fogást ünnepivé tesz. A különleges ízélményt több hatás együttese okozza: egyszerre csíp, ugyanakkor édes, ezért húsok, zöldségek fűszerezéséhez is tökéletes lehet.

Almakaramell: koncentrált finomság egész évre
Almakoncentrátum egy üvegben, amiért egész évben hálás leszel!

A felülmúlhatatlan savanyított dinnye
Ha éretlen dinnye lenne otthon, ne keseregjetek. Próbáljátok ki inkább ezt a receptet!

A zöld paradicsomok új élete: paradicsomlekvár
Tökéletes érett sajtokhoz, de fehér húsokból készült sültekhez is!

Így készül a szilvalekvár sütőben
Ha nem kevergetnéd órákon át a lekvárt, próbáld ki ezt a módszert!

Öt tavaszi virág, amiből csodás szörpöt főzhetsz
A téli hónapok (relatív) nyugalmát követően a tavasz feladatai szinte ránk törnek, a (relatív) semmidolgunk-időszak helyett a mindenhol-feladat állapota érkezik. A kertészember igyekszik az amúgy véges energiakészletét a legszükségesebb feladatokra figyelve beosztani, mely igyekezetben a holmi élvezeti célból készített ilyen-olyan ezek-azok hátrébb szorulnak a sorban. Ugyanakkor érdemes a nem létszükségesre is időt szakítani. Itt vannak például azok a virágszörpök, melyeket most jó elkészíteni – akkor is, ha nem muszáj.

Medvehagymaszezon van! Nyolc receptet hoztunk
Medvehagyma csak ilyenkor van, használjuk ki! A kora tavasz legjobb gyógynövénye: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést, vagyis krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Nyugtatja az idegrendszert, természetes antibiotikum, továbbá véralvadásgátló, ez utóbbi okán véralvadásgátló szerekkel együtt nem javasolt a fogyasztása. De leginkább azért együk, mert nagyon-nagyon finom!

Kimchi, avagy fermentált káposzta
A koreai kovászolt káposzta nagyon illik az ízlésvilágunkba, sokan szeretik Európában és Magyarországon is.

Házi joghurt, házi vaj – így készíts valódi tejtermékeket egyszerűen!
Talán többek jártak már úgy, hogy a boltban vásárolt sajt, túró, joghurt vagy vaj komoly csalódást okozott. Főleg az idősebb generációk tagjai érezhetik úgy, hogy az emlékeikben élő és vágyott ízek elvesztek a termékkínálat sűrűjében, és sosem sikerül átélni azt a gasztronómiai élményt, amit egy szép sárga vajdarab vagy egy rögös túró képe idéz fel bennünk. De a jó hír, hogy magunk is előteremthetjük ezeket a termékeket, és nem is olyan bonyolult, mint hinnénk!