Rakott padlizsán (vegán)
Olvasási idő: 2 perc

Rakott padlizsán (vegán)

Kovács Zoltán receptje

 Hozzávalók: 

3-4 db padlizsán
1 dl olívaolaj

 

A raguhoz:

2 ek. olívaolaj
15 dkg borsófehérje granulátum
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg pirított dió
frissen őrölt bors
friss kakukkfű
1 kk. borsikafű
½ kk. szerecsendió
3-4 ek. zabpehely
1 ek. szójaszósz

 

A besamelhez:

50 g növényi zsiradék
50 g rizsliszt
5 dl zabtej
só, bors

 

Az összeállításhoz:

3 dl szójajoghurt
15 dkg növényi sajt

 Elkészítés:

A padlizsánokat felszeleteljük, majd forró vasserpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. Fontos, hogy közben sózzuk is meg mindegyik szeletet. 

A borsófehérjét hideg vízbe áztatjuk. A diót egy tepsire terítjük, majd 160 fokos sütőben megpirítjuk. Ezután ledörzsöljük róla a héjat. A vöröshagymát kevés olívaolajon ledinszteljük. Hozzáadjuk a kicsavart borsófehérjét, és azt is pirítjuk a hagymával együtt. Fűszerezzük aprított fokhagymával, friss kakukkfűvel, borsikafűvel. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót is reszelünk rá. Ezután jöhet hozzá a zabpehely, majd a pirított, vágott dió. A szójaszószt is ráöntjük. Jól átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről. 

Ha mindennel elkészültünk, elkezdjük a rétegezést. Legalulra padlizsán kerül, majd jön a töltelék, és egy jó adag szójajoghurt és reszelt növényi sajt. Ezután újra padlizsán, töltelék, szójajoghurt, sajt, majd padlizsánnal zárjuk. 

A besamelhez a zsiradékon átkeverjük a rizslisztet, majd óvatosan elkezdjük adagolni hozzá a felforrósított növényi tejet. A rizsliszt kicsit később kezd sűrűsödni, mint a finomliszt, ezt várjuk meg. A besamelt is sózzuk, borsozzuk, majd öntsük az étel tetejére, és szórjuk meg reszelt növényi sajttal. 

190 fokos sütőben készre sütjük. Körülbelül 40 perc alatt el is készül. 

Kapcsolódó tartalom
Halászlé
| 2025. december 06

Halászlé

Borbás Marcsi receptje