Rakott padlizsán (vegán)
Olvasási idő: 2 perc

Rakott padlizsán (vegán)

Kovács Zoltán receptje

 Hozzávalók: 

3-4 db padlizsán
1 dl olívaolaj

 

A raguhoz:

2 ek. olívaolaj
15 dkg borsófehérje granulátum
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg pirított dió
frissen őrölt bors
friss kakukkfű
1 kk. borsikafű
½ kk. szerecsendió
3-4 ek. zabpehely
1 ek. szójaszósz

 

A besamelhez:

50 g növényi zsiradék
50 g rizsliszt
5 dl zabtej
só, bors

 

Az összeállításhoz:

3 dl szójajoghurt
15 dkg növényi sajt

 Elkészítés:

A padlizsánokat felszeleteljük, majd forró vasserpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. Fontos, hogy közben sózzuk is meg mindegyik szeletet. 

A borsófehérjét hideg vízbe áztatjuk. A diót egy tepsire terítjük, majd 160 fokos sütőben megpirítjuk. Ezután ledörzsöljük róla a héjat. A vöröshagymát kevés olívaolajon ledinszteljük. Hozzáadjuk a kicsavart borsófehérjét, és azt is pirítjuk a hagymával együtt. Fűszerezzük aprított fokhagymával, friss kakukkfűvel, borsikafűvel. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót is reszelünk rá. Ezután jöhet hozzá a zabpehely, majd a pirított, vágott dió. A szójaszószt is ráöntjük. Jól átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről. 

Ha mindennel elkészültünk, elkezdjük a rétegezést. Legalulra padlizsán kerül, majd jön a töltelék, és egy jó adag szójajoghurt és reszelt növényi sajt. Ezután újra padlizsán, töltelék, szójajoghurt, sajt, majd padlizsánnal zárjuk. 

A besamelhez a zsiradékon átkeverjük a rizslisztet, majd óvatosan elkezdjük adagolni hozzá a felforrósított növényi tejet. A rizsliszt kicsit később kezd sűrűsödni, mint a finomliszt, ezt várjuk meg. A besamelt is sózzuk, borsozzuk, majd öntsük az étel tetejére, és szórjuk meg reszelt növényi sajttal. 

190 fokos sütőben készre sütjük. Körülbelül 40 perc alatt el is készül. 

Kapcsolódó tartalom
Bárányflekken paprikás mártással
| 2025. szeptember 26

Bárányflekken paprikás mártással