Rakott batáta
Olvasási idő: 1 perc

Rakott batáta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 8-10 db tojás
  • 4 db nagyobb batáta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 szál kolbász (kb. 25 dkg)
  • 6 dl tejföl
  • 1-2 szál újhagyma
  • 5-10 dkg sajt
  • só, bors

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, a batátát nagyon vékonyra szeleteljük, a kolbászt karikára vágjuk. A feldarabolt szalonnával kibéleljük a sütőedény alját. Ezután jöhet egy réteg batáta, melyet megsózunk, majd a kolbász következik és arra a karikára vágott főtt tojás. Minden újabb réteg batáta előtt tejfölt is tegyünk az ételre. Ebben fog ugyanis megpárolódni és kellőképpen megpuhulni az édesburgonya. A rétegek sorát batátával zárjuk, melyet megszórunk reszelt sajttal. Az összeállítás közben figyeljünk rá, hogy a tejfölnek a fele megmaradjon az étel tetejére. 180° C-on üssük 30-40 percig. Nagyon szép lesz, amikor megsül, a batáta harsogó, narancsos színe is megmarad.

Ajánljuk még:

 

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.