Preckedli
Olvasási idő: 1 perc

Preckedli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 17,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve és héja
  • tejföl
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só

Az összeállításhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 marék aprított dió
  • 3 ek. kristálycukor

Elkészítés

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, közben hozzáadjuk a sót és a sütőport is. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd összegyúrjuk az elmorzsolt liszttel. Belereszeljük egy fél citrom héját, és belefacsarjuk a levét is. Ha túl száraz a massza, tejfölt teszünk még hozzá.

A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Minden darabot megkenünk tojásfehérjével, majd durvára vágott dió és cukor keverékébe fordítjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba rakjuk, így akár egy hétig is eláll.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!