
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba (shiitake, ördögszekér, csiperke stb.)
- 4 szál sárgarépa
- 1 szál paszternák
- 2 szál petrezselyem gyökér
- 1 szem karalábé
- 1 zellergumó
- 2 szál póréhagyma
- 2-3 rúd fahéj
- 3-4 csillagánizs
- 1 egész szerecsendió
- 2-3 cm friss gyömbér
- 1 fej fokhagyma
- 1 citromnád
- 2 ek halszósz
- 2 ek szójaszósz
- 1 csokor friss koriander
- 1 lime héja
A gombákat egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Érdemes falatnyi darabokra aprítani őket. Ha megpirult a gomba, kiszedjük a serpenyőből, és félre tesszük. Ezután a többi zöldséget is szárazon átpirítjuk.
A szerecsendiót késsel elvágjuk, és a többi fűszerrel együtt szintén zsiradék nélkül kissé megégetjük abban az edényben, amiben a levest fogjuk főzni. Ha a fűszerek illatát már intenzíven érezzük, és kicsit füstölnek is, teszünk az edénybe friss gyömbért és fokhagymát is, rövid ideig pirítjuk ezeket is, majd felöntjük vízzel. Ezután hozzáadjuk a pirított gombát és a pirított zöldségeket, majd szükség szerint vizet is teszünk még hozzá, hogy a folyadék jól ellepje a zöldségeket. A levest sózzuk, hozzáadjuk a szójaszószt, a halszószt, és a kissé megtört citromnádat. Kb. 25-30 perc alatt az egészet készre főzzük. A legvégén adunk a leveshez apróra vágott koriandert és lime-héjat.
A kész levest forrón tálalhatjuk forrázott rizstésztával vagy üvegtésztával. Tálalás előtt friss zöldségekkel is kiegészíthetjük, tehetünk bele például pak choit. Levesbetétnek ecetes reszelt sárgarépát, vékonyra vágott zellerszárat, illetve chilit is használhatunk.
