Oldalaskorona
Olvasási idő: 2 perc

Oldalaskorona

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 szál oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba vegyesen
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 tojás

 

Elkészítés

Az oldalaskorona töltelékéhez egy nagy méretű serpenyőben melegítsünk olajat, és kezdjük el dinsztelni az apró kockára vágott vöröshagymát. Érdemes ilyenkor megsózni egy picit a hagymát, hogy ne égjen, hanem párolódjon. Közben aprítsuk fel a gombát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymához. Ilyenkor sózzuk, borsozzuk. Érdemes többféle gombát használni, mert annál ízletesebb lesz az étel. Egy nagy csomag petrezselymet aprítsunk fel, és szórjuk a megpuhult gombához. Forgassuk át a tűzön, majd egy külön tálban keverjük össze az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zsemlével. Ha kellően lehűlt, akkor hozzáadjuk a tojást is. Ilyenkor ízlés szerint fűszerezhetjük.

Egy tepsi alját kenjük ki sertészsírral, és az oldalasból formázott koronát állítsuk bele. Előzőleg az oldalas szálakat is sózzuk be alaposan. Házi cérnával meg is kötözhetjük, ha nem tölti ki teljesen a tepsit. A felállított korona belsejébe halmozzuk a tölteléket. Fedjük le alufóliával, amit akkor vegyünk majd le, ha már jó puha a hús. Kezdésnek 180-200 °C-os sütőben pirítsuk 15-20 percet, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 130-140 °C-ra, és süssük készre.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!