
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 20 dkg szalonna
- 1 tk. sertészsír
- 3 ek. tejföl
- 2 dl víz
- só
Elkészítés
A tésztához átszitálunk 30 dkg finomlisztet, amelybe beleütünk két nagy tojást, hozzáadunk egy kávéskanál sót és annyi vizet, amellyel egy jól gyúrható, de kemény tésztát kapunk. Minimum fél órás pihentetés után három darabra vágjuk a tésztát, és egyenként 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
Egy széles tepsit helyezzünk a gáztűzhelyre úgy, hogy két gázrózsa is alatta legyen. Ha már tűzforró a tepsink, akkor terítsük rá a kinyújtott tésztát, és süssük hólyagosra és rózsaszínűre mindkét oldalát.
Ezután hagyjuk a tésztalapokat hűlni. Közben két dl vizet felforralunk egy teáskanál zsírral és egy teáskanál sóval. Ezzel párhuzamosan egy magas falú lábasban megpirítjuk az apróra vágott szalonnát. A kihűlt, ropogós tésztát „meggyfalevélnyi” darabokra törjük, majd egy tál aljára helyezzük. Kicsi adagokban öntjük rá a forró zsíros, sós vizet, hogy mindenütt átjárja. A megáztatott tésztára teszünk egy adagot a tejfölből és a kisült szalonnából. Így rétegezzük az ételt egészen addig, ameddig el nem fogy a tészta és a tejföl is. A tetejére természetesen egy réteg tejföl és szalonna kerül.
