Marokkói töltött paprika és cukkini (vegán)
Olvasási idő: 2 perc

Marokkói töltött paprika és cukkini (vegán)

Kovács Zoltán receptje

Hozzávalók:

6-7 db kápia paprika
1 cukkini
2 dl szójajoghurt
10 dkg növényi sajt

  

A töltelékhez:

2 ek. olívaolaj
1 fej főzőhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
20 dkg főtt bio lencse
20 dkg füstölt tofu
3 ek. fűszeres, pirított zsemlekocka
friss petrezselyem
frissen őrölt bors
1 kk. római kömény
1 kk. őrölt gyömbér
5 dkg növényi sajt

 

A mártáshoz:

2 ek. olívaolaj
½ fej főzőhagyma
1 ek. szójaszósz
1 liter házi paradicsomlé
2-3 ek. sűrített paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2-3 kk. curry
1 kk. szárított gyömbér

 

Elkészítés:

A paprikákat hosszába félbe vágjuk. A cukkinit is felezzük, majd a belsejét kivájjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és meg is sózzuk.

A töltelékhez a fokhagymát megtisztítjuk. A főzőhagymát finomra felvágjuk, majd olívaolajon ledinszteljük. Hozzáadjuk a lemorzsolt tofut, hogy az is tudjon együtt pirulni a hagymával. Ízesítjük friss petrezselyemmel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. A cukkini kivájt belsejét is belerakjuk. Római köményt, szójaszószt és gyömbért adunk hozzá. Belerakjuk az előfőzött lencsét. A pirított zsemlekocka is jöhet hozzá, hogy felszívja a nedvességet. Végül hozzáadjuk a lereszelt sajtot, hogy tapadósabb legyen a töltelék. 

Ha elkészültünk, megtöltjük a paprikákat és a cukkinit. Mindegyik tetejét meglocsoljuk szójajoghurttal, és megszórjuk reszelt növényi sajttal. 190 fokos sütőben készre sütjük. Körülbelül 20 perc alatt meg is sül.

Közben elkészítjük a mártást. Olívaolajon elkezdjük dinsztelni a felaprított főzőhagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk a paradicsompürét, és azt is átpirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd ízesítjük sóval, reszelt fokhagymával, curry-vel, gyömbérrel és szójaszósszal. Egy pici fahéjat és barnacukrot is teszünk bele. Jól összeforraljuk, majd tálaljuk is a töltött paprikával és cukkinivel. 

 

 

 

Kapcsolódó tartalom
Almás máj
| 2025. szeptember 29

Almás máj

Borbás Marcsi receptje