Kolozsvári rakott káposzta
Olvasási idő: 2 perc

Kolozsvári rakott káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 45 dkg savanyú káposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 bögre köles
  • 1 szál lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt császárszalonna
  • bors

Elkészítés

Kevés zsíron dinszteljük le az apró kockára vágott vöröshagymát. Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel vékony szeletekre, majd a darált hússal együtt adjuk hozzá a megdinsztelődött hagymához. Pirítás közben az egészet sózzuk, borsozzuk. A húst nem kell teljesen megdinsztelni, mivel a sütőben még tovább fog párolódni.

A savanyú káposztát kóstoljuk meg, és ha kell, mossuk le, mert ha túl savanyú, akkor elronthatja az ételt.

Ha kimostuk, terítsük egy kizsírozott edény aljába kb. 1,5 cm vastagon. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, egyenletesen rárakjuk a káposzta tetejére. Végül az egészet beborítjuk a megpárolt darált hússal. A lángolt kolbásznak lehúzzuk a héját, és rámorzsoljuk a hús tetejére. Hogy igazán szaftos legyen, jó alaposan meglocsoljuk tejföllel. A maradék káposztát rászórjuk a tetejére, és végezetül rárakjuk a vékony szeletekre vágott füstölt császárszalonnát.

180 ºC-on kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!