Karcagi birkapörkölt juhászos módra
Olvasási idő: 1 perc

Karcagi birkapörkölt juhászos módra

 Az igazi hungarikum!

Hozzávalók

  • egy birka összes ehető része fülétől a farkáig – ahogy azt az őseink készítették:
    • 25 kg birkahús (egy egész birka összes húsa csontos részekkel együtt)
    • perzselt, előfőzött birkafej, 4 láb és a birka farka 
    • a birka lépe (egészben)
    • mája
    • tüdeje
    • szíve
    • veséje
    • a tisztított gyomor, azaz a pacal
  • 0,5–1 kg mangalicazsír (attól függően, mennyire faggyús a birkahús)
  • 15–20 dkg asztali só
  • 16–22 dkg őrölt csemegepaprika (ízlés szerint)
  • 6–10 db szárított erőspaprika (ízlés szerint)
  • 1 fej fokhagyma apróra vágva
  • 1,6–2 kg vöröshagyma (8 dkg/kg) felkockázva

Elkészítés

Öntöttvas lábasban, vagy ahogy Karcagon mondják „kaszrojban” főzzük.

A zsírral kikent főzőedénybe tesszük a kockára vágott birkahúst a csontos részekkel együtt. Víz nélkül addig pörköljük, míg ki nem fehéredik, és fel nem ereszti a levét. Ekkor hozzáadjuk a perzselt részeket: a fejet, farkat és a lábakat. A forró, zsíros lébe beleszórjuk a tört paprika kétharmadát. Amikor feloldódik a pirospaprika, akkor ráterítjük az összevágott vöröshagymát. Felengedjük kis mennyiségű vízzel, majd csípős paprikával ízesítjük. Beletesszük a pacalt és a belsőségeket a máj kivételével.

Amikor félig megfőtt, elkezdjük sózni, és hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát. Az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk. A főzés vége előtt kb. 30 perccel hozzáadjuk a felkockázott májat és a törtpaprika megmaradt egyharmadát. Beállítjuk a csípősségét, a savát, és 3-4 óra alatt készre főzzük.

Hasábra vágott főtt burgonyával és ropogós fehér kenyérrel tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Barna sörös csokitorta
| 2025. augusztus 19

Barna sörös csokitorta

Móricz Kitti receptje