
Hozzávalók:
A tésztához:
225 g vaj
200 g cukor
1 tk. sütőpor
1 csipet só
1 db nagy tojás
385 g finomliszt
1 tk. piros ételfesték
Elkészítés
A hideg, felkockázott vajat a liszttel keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd robotgéppel összedolgozzuk. Ezután jöhet hozzá a cukor, majd a tojás.
Ha szépen összeállt a tészta, két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét félretesszük, ez marad a világos rész. A másik felébe belecsöpögtetjük a piros ételfestéket, majd addig keverjük, míg egyenletes, szép piros színt kapunk. Ha szükséges, még adunk hozzá néhány cseppet, hogy elérjük a kívánt árnyalatot.
Mindkét tésztát koronggá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is. Így a tészta jól formázható lesz, és sütés közben szebben tartja az alakját.
Ha a tészta megpihent, elővesszük a hűtőből. Ha nagyon kemény, pár percet szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy éppen csak gyúrhatóvá váljon, de nem várjuk meg, míg túlságosan megpuhul.
A formázáshoz a világos tésztából lecsípünk egy diónál kisebb darabot, és kb. 12–13 cm hosszú rudacskává sodorjuk. Ugyanezt megtesszük a piros tésztával is. A két rudat egymás mellé fektetjük, finoman összecsavarjuk, az egészet megsodorjuk, majd a tetejét ívben meghajlítjuk, hogy cukorpálca formát kapjunk. A kész kekszet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 4–5 cm távolságot hagyunk közöttük, mert sütés közben kissé terülnek. Így járunk el, amíg az összes tészta el nem fogy.
A tepsit a forró sütőbe tesszük, és a kekszeket 8–10 perc alatt megsütjük. Figyeljük közben: akkor jók, amikor a széleik éppen csak enyhén aranybarnák, de a színük még élénk marad. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk őket hűlni körülbelül 10 percig, csak ezután emeljük át rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Így kevésbé törnek, és szépen megőrzik a formájukat.
A recept megjelenését a SMEG támogatta

Székely vargabéles
Gáll Tímea receptje


















