
Hozzávalók
- 50 dkg szarvascomb
- 50 dkg sertéskaraj
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg darált pulykacomb
- 30 dkg bacon
- 30 dkg füstölt mangalicaszalonna
- 1 csokor snidling
- 1 fej főzőhagyma
- 1 fej újfokhagyma
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
- őrölt bors
- só
Petrezselymes újburgonya:
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg vaj
- 1 kg újburgonya
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só
A salátához:
- 1 fej friss saláta
- 1,5 dl víz
- 2 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- 2-3 ek. tárkonyecet
- 1 újfokhagyma
- friss petrezselyem
- friss zellerzöld
Elkészítés
A darált pulykahúst ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, apróra vágott snidlinggel. Alaposan összegyúrjuk. A többi húst körülbelül 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk, majd vékonyra kiklopfoljuk. Igyekezzünk egyforma vastagságú darabokat vágni, így lesz igazán szép a végeredmény.
Egy közepes méretű, négyszögletes, magas és egyenes falú edényt kibélelünk frissen tartó fóliával. Így kezdjük el rétegezni a húsokat. Legalulra egy réteg bacon kerül. Úgy helyezzük el a szeleteket, hogy egy kicsit fedjék egymást. Erre kerül rá egy réteg szarvashús. Megszórjuk kevés aprított fokhagymával, főzőhagymával és friss kakukkfűvel. Ezután egy réteg füstölt szalonna következik, szintén vékonyan szeletelve. Erre jöhet a karaj, majd bacon, csirkemell. Arra újabb réteg bacon, majd egy rétegben a darált pulykahús. Ezután füstölt szalonna, szarvas, bacon, majd végül karaj kerül az edénybe. Mindegyik réteg közé szórjunk egy kis kakukkfüvet, aprított fokhagymát, főzőhagymát és frissen őrölt borsot is. Só nem szükséges, a szalonna szépen át fogja sózni az egészet. Ha elkészültünk a rétegezéssel, folpackkal letakarjuk az edényt, ráteszünk egy olyan deszkát a tetejére, hogy pont lefedje a húsokat, és lepréseljük valamilyen nehéz tárggyal. Érdemes egész éjszakán át a hűtőben pihentetni, hogy szépen össze tudjon állni. Ezután kiborítjuk a rétegezett húsokat az edényből egy deszkára. Úgy daraboljuk fel óvatosan, mintha egy sakktáblát mintáznánk. Figyeljünk, hogy teljes vastagságában vágjuk át a rakottast, majd mindegyik darabot húzzuk rá óvatosan egy nyársra.
Egy vasserpenyőt felforrósítunk, teszünk bele kevés zsiradékot, majd belerakunk 3-4 nyársat. Kicsit visszavesszük a hőmérsékletet, majd gondosan körbesütjük a húsokat. Percenként fordítunk rajtuk egyet, így egyenletesen fognak sülni. Körülbelül 15 perc alatt készülnek el.
A körethez egy nagyobb serpenyőben összeolvasztjuk az olajat és a vajat, majd rádobjuk a megtisztított, karikára vágott újburgonyákat. Megsózzuk, majd lefedjük, és hagyjuk puhulni. Ha már puha, pirosra sütjük. Közben rázogatjuk a serpenyőt, hogy ne nagyon törjenek össze a burgonyakarikák. Végül megszórjuk aprított petrezselyemmel.
A salátához a petrezselymet, zellerzöldet, újfokhagymát finomra vágjuk, majd elkeverjük az ecettel, az olajjal és a mézzel. Vizet is adunk hozzá, majd ezzel forgatjuk össze a salátaleveleket.
