
Hozzávalók:
1 kg sütnivaló burgonya
25 dkg füstölt sonka
1 db tojás
30 dkg liszt
1-2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
ízlés szerint majoranna vagy petrezselyem
só
Az összeállításhoz:
2-3 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
A burgonyát meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, majd hagyjuk állni. Fontos, hogy ehhez a fogáshoz öreg krumplit használjunk! Közben a megfőzött füstölt sonkát felaprítjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk.
Ha a burgonya eleget állt, kicsavarjuk a levét, majd elkeverjük a sonkával, egy tojással és reszelt fokhagymával. ízesítjük sóval, borssal és ízlés szerint majorannával vagy akár petrezselyemmel. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a masszából gombócokat tudjunk formázni. Ha a burgonyánk nagyon fiatal, akkor érdemes még egy tojást a masszához adni. A keveréket jól ki kell gyúrni
Ha elkészültünk, akkor vizes kézzel megformázzuk a gombócokat. Ezután forrásban lévő, sós vízbe rakjuk őket. Vigyázzunk, hogy lassan forrjon a víz, nehogy szétfőjenek a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük őket.
Közben a szalonna zsírját lassú tűznél kisütjük, majd hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát is. Szép aranybarnára dinszteljük, és ízesítjük sóval, borssal. Ha a gombócok megfőttek, erre szedjük ki őket. Óvatosan átforgatjuk, majd tejföllel tálaljuk az ételt.
