Feketeszedres pite
Olvasási idő: 2 perc

Feketeszedres pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 518 gr liszt
  • 385 gr vaj
  • 3 ek barna cukor
  • 2 csipet só
  • 7-8 ek jéghideg víz (azzal kezdjük, hogy a vizet betesszük a fagyasztóba)

A töltelékhez:

  • 1,2 kg feketeszeder – friss vagy fagyasztott
  • 230 gr barna cukor + egy kicsi a végén a szóráshoz
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1 ek tokaji aszú (minél régebbi évjárat, annál jobban feldobja majd a tölteléket)
  • 40 gr vaj a pöttyözéshez a végén

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk a barna cukrot és a sót, majd ezeket jól összekeverjük. Utána beledolgozzuk a hideg felkockázott vajat, míg a tészta zsemlemorzsa állagú nem lesz. Utána hozzátesszük a jéghideg vizet, azzal összegyúrjuk. Nem kell sokáig dolgozni a tésztával, a lényeg, hogy álljon össze. Ehhez viszonylag nagy edényre van szükség. Amikor kész, kétfelé osztjuk a tésztát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük minimum fél órára.

A töltelékhez a vaníliát belekeverjük a barna cukorba, majd hozzáadjuk a keményítőt. Összekeverjük a szederrel, majd hozzáadjuk az aszút. Jó, ha ez együtt állni tud egy kicsit, mielőtt betöltésre kerül.

A pihentetett tésztát deszkán megfelelő méretre nyújtjuk (ez a recept egy 28-30 cm-es piteformára készült). Beletesszük a formába. Ameddig a tetejét előkészítjük, visszatehetjük egy kicsit a fagyasztóba a formába tett tésztát. Amikor előkészítettük a másik adag tésztát a fonott tetőhöz, beletöltjük a szedres tölteléket a formába, megpöttyözzük a töltelék tetejét vajjal, ráfonjuk a pite tetejét, megkenjük a felvert tojással, és betesszük sülni 180 fokos sütőbe 1 órára.

 

Kapcsolódó tartalom
Zöld dió lekvár
| 2025. július 09

Zöld dió lekvár

Borbás Marcsi receptje