
Hozzávalók (három főre)
A fasírthoz:
- 20 dkg karaj
- 1/2 alma
- 1 db kicsi lilahagyma
- 3 dkg reszelt sajt
- 1 db tojás
- só
- bors
- pirospaprika
Az édesburgonya-püréhez:
- 3 db édesburgonya
A salátához:
- madársaláta
- 1 ek fehér fűszer vagy borecet
- 1 kk tökmagolaj
- fokhagyma
- só
Elkészítés
Egy apró lyukú húsdarálón ledaráljuk a 20 dkg karajt, egy fél meghámozott almával és a lilahagyma felével. (Azért almát választottam, mert az jól lazítja a húst, de nem hizlal, mint az áztatott zsemle.) A hagyma másik felét apró kockára vágva rakjuk a húshoz. Hozzáadunk még egy egész tojást, egy teáskanálnyi fűszerpaprikát (lehet füstölt paprika is), majd a sót és a frissen őrölt feketeborsot. Jól átkeverjük a masszát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben hat darab lapos fasírozottat formázunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük őket.
Amíg a hús megsül, addig egy jól megmosott édesburgonyát héjában megsütünk. Amikor elkészült a hús is, akkor összekeverünk egy evőkanál fehér borecetet egy kávéskanál tökmagolajjal, pici sóval és egy leheletnyi reszelt fokhagymával, és a madársalátát jól beleforgatjuk. Az édesburgonyát, más néven batátát meghámozzuk és összetörjük, ráreszeljük a tetejére egy kis lime héját, borsozzuk, és már tálalhatjuk is.
