
Hozzávalók
A tésztához:
- 225 g finomliszt
- 25 g porcukor
- 2 g só
- 110 g vaj
- 1 db tojás
- 1 ek. hideg víz
A krémhez:
- 585 g zsíros tejszín
- 75 g zsíros tej
- 1 csipet só
- 100 g szárított kamillavirág
- 10 tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 65 g cukor
A tálaláshoz:
- friss eper
Elkészítés
Elsőként a tésztát készítjük el. A lisztet összedolgozzuk a hideg, felkockázott vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, és ha szükséges, néhány csepp hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fontos, hogy ne olvasszuk meg a vajat. Ha összeállt a tészta, becsomagoljuk, és hűtőbe rakjuk pihenni. Egy éjszakát érdemes hagyni, így szépen összeérik, és könnyebb dolgozni vele.
Ha megpihent, kinyújtjuk, majd a formába rakjuk. A kilógó részeket nem vágjuk le, hanem rányomkodjuk a forma szélére. Az egészet megszurkáljuk, ezután teszünk a tésztára egy sütőpapírt, és lesúlyozzuk babbal, lencsével vagy kerámiagolyókkal. Így sütjük 170 fokon 20 percig. Ezután leszedjük róla a nehezéket, és sütjük további 10-15 percig.
Miután a tészta megsült, levágjuk a szélét a sütőforma peremének mentén. Megkenjük a teljes felületét felvert tojással, majd további 5 percre berakjuk a sütőbe. Így a krém majd nem fogja eláztatni.
A krémhez a tejszínt és a tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a kamillavirágot. Ha egyszer felforrt, le is kapcsoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliával. Ha a tejszínes keverék már nem forró, beleszűrjük a tojássárgájába, közben pedig folyamatosan keverjük.
A sütőt 110 fokra állítjuk, a rácsot pedig a legalsó pozícióba helyezzük. Odavisszük a tésztát a sütőhöz, majd ott helyben beleöntjük a krémet. Érdemes ehhez egy kancsót használni. Végül 50 perc alatt készre sütjük a pitét. Friss eperrel díszítjük.
