Epres, kamillás tarte
Olvasási idő: 2 perc

Epres, kamillás tarte

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 225 g finomliszt
  • 25 g porcukor
  • 2 g só
  • 110 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 ek. hideg víz

A krémhez:

  • 585 g zsíros tejszín
  • 75 g zsíros tej
  • 1 csipet só
  • 100 g szárított kamillavirág
  • 10 tojássárgája
  • 1 rúd vanília
  • 65 g cukor

A tálaláshoz:

  • friss eper

Elkészítés 

Elsőként a tésztát készítjük el. A lisztet összedolgozzuk a hideg, felkockázott vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, és ha szükséges, néhány csepp hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fontos, hogy ne olvasszuk meg a vajat. Ha összeállt a tészta, becsomagoljuk, és hűtőbe rakjuk pihenni. Egy éjszakát érdemes hagyni, így szépen összeérik, és könnyebb dolgozni vele.

Ha megpihent, kinyújtjuk, majd a formába rakjuk. A kilógó részeket nem vágjuk le, hanem rányomkodjuk a forma szélére. Az egészet megszurkáljuk, ezután teszünk a tésztára egy sütőpapírt, és lesúlyozzuk babbal, lencsével vagy kerámiagolyókkal. Így sütjük 170 fokon 20 percig. Ezután leszedjük róla a nehezéket, és sütjük további 10-15 percig.

Miután a tészta megsült, levágjuk a szélét a sütőforma peremének mentén. Megkenjük a teljes felületét felvert tojással, majd további 5 percre berakjuk a sütőbe. Így a krém majd nem fogja eláztatni.

A krémhez a tejszínt és a tejet elkezdjük melegíteni, közben hozzáadjuk a kamillavirágot. Ha egyszer felforrt, le is kapcsoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

 

Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliával. Ha a tejszínes keverék már nem forró, beleszűrjük a tojássárgájába, közben pedig folyamatosan keverjük.

A sütőt 110 fokra állítjuk, a rácsot pedig a legalsó pozícióba helyezzük. Odavisszük a tésztát a sütőhöz, majd ott helyben beleöntjük a krémet. Érdemes ehhez egy kancsót használni. Végül 50 perc alatt készre sütjük a pitét. Friss eperrel díszítjük.

Kapcsolódó tartalom
Milánói sertésborda
| 2025. máj 21

Milánói sertésborda

Borbás Marcsi receptje