Cukkinidzsem
Olvasási idő: 1 perc

Cukkinidzsem

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,4 kg cukkini
  • 40 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 szem lime
  • 2 szem citrom
  • 1 csipet fahéj
  • vanília

Elkészítés 

A kicsit túlnőtt cukkinikből készíthetünk nagyon finom lekvárt is. Először mindegyik darabot meghámozzuk.

Ezután kétféleképpen is nekiláthatunk. Vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megfőzzük, ízesítjük cukorral, savval, fűszerekkel. A másik módszer, hogy apró kockákra vágjuk a cukkinit, és dzsemet készítünk belőle.  A kétféle módszert ötvözhetjük is, ez a recept is így készült.

A zöldség egyik felét lereszeljük, a magházat kiszedjük. Feltesszük főni, és rögtön adunk hozzá egy adag cukrot is, hogy könnyebben kiadja a levét. Ha már jó szaftos, és elkezd krémesedni, elkezdhetjük ízesíteni. Kerül bele citrom- és lime-héj, illetve ezek leve is. Annyi cukrot és savat tegyünk hozzá, hogy kellemes, citrusos íze legyen, és az ízlésünknek megfelelően édes. Ekkor az apró kockára vágott cukkinit is belerakhatjuk. A vaníliát csak a végén tegyük hozzá, hogy minél intenzívebb maradjon az íze.

Ha teljesen megfőtt, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

Vaníliafagylalttal tálalva frissítő, nyári desszert!

Ezt a receptet így készítette el Marcsi a Konyhám sorozat korábbi adásában:

Kapcsolódó tartalom
Sült hús karamellizált lilahagymával
Borbás Marcsi | 2025. július 15

Sült hús karamellizált lilahagymával

Borbás Marcsi receptje