
Hozzávalók
- 1,4 kg cukkini
- 40 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 szem lime
- 2 szem citrom
- 1 csipet fahéj
- vanília
Elkészítés
A kicsit túlnőtt cukkinikből készíthetünk nagyon finom lekvárt is. Először mindegyik darabot meghámozzuk.
Ezután kétféleképpen is nekiláthatunk. Vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megfőzzük, ízesítjük cukorral, savval, fűszerekkel. A másik módszer, hogy apró kockákra vágjuk a cukkinit, és dzsemet készítünk belőle. A kétféle módszert ötvözhetjük is, ez a recept is így készült.
A zöldség egyik felét lereszeljük, a magházat kiszedjük. Feltesszük főni, és rögtön adunk hozzá egy adag cukrot is, hogy könnyebben kiadja a levét. Ha már jó szaftos, és elkezd krémesedni, elkezdhetjük ízesíteni. Kerül bele citrom- és lime-héj, illetve ezek leve is. Annyi cukrot és savat tegyünk hozzá, hogy kellemes, citrusos íze legyen, és az ízlésünknek megfelelően édes. Ekkor az apró kockára vágott cukkinit is belerakhatjuk. A vaníliát csak a végén tegyük hozzá, hogy minél intenzívebb maradjon az íze.
Ha teljesen megfőtt, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.
Vaníliafagylalttal tálalva frissítő, nyári desszert!
Ezt a receptet így készítette el Marcsi a Konyhám sorozat korábbi adásában:
