Csokis-diós torta
Olvasási idő: 1 perc

Csokis-diós torta

Horváth Anita receptje

Hozzávalók

  • 12 tojás
  • 36 dkg cukor
  • 32 dkg darált dió
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 sütőpor
  • rum vagy rumaroma

A főzőkrémhez: 

  • 3 tojás 
  • 2 tábla tej tortabevonó
  • 1 tábla ét tortabevonó
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj

Elkészítés

12 tojásfehérjét kemény habbá verünk, beleteszünk 36 dkg cukrot, ismét felverjük, majd a tojássárgáját is beletesszük, és hozzákeverünk még 32 dkg darált diót, 5 evőkanál zsemlemorzsát, majd sütőport. Végül rummal ízesítjük.

Zsírozott, lisztezett (nagyobb méretű) tortaformában, először magasabb hőmérsékleten pár percig, majd a hőfokot alacsonyabbra véve szép lassan készre sütjük.

A főzőkrémhez három egész tojást kikeveünk 25 dkg porcukorral, gőz fölé rakom és két tábla tej és 1 tábla ét tortabevonót (vagy maradék csokimikulást, csokinyulat) olvasztunk bele, majd körülbelül 20 percig főzzük a gőz fölött. (Ekkor kiskanállal próbát teszünk, hogy kemény marad-e), ha kész, a gőzről levéve 20 dkg vajat belekeverünk, egy éjszakára hűvös helyre (spájz) rakjuk.

A rákövetkező napon mielőtt betöltenénk a krémet, ki kell keverni jól kenhető állagúra. A főzött krém kerüljön a torta belsejébe és a külsejére is. Nagymamám és anyukám mindig hagyni szokott egy kis krémet, amit tortadíszítőbe tölt, és azzal díszíti a torta tetejét, általában az adott ünnephez illő szöveg, vagy név kerül rá. Máskor csak megszórjuk darált dióval, de az egész dió is jól megfér rajta.

 

Kapcsolódó tartalom
Diós-fügés pite
| 2025. augusztus 09

Diós-fügés pite

Borbás Marcsi receptje