
Hozzávalók
- 12 tojás
- 36 dkg cukor
- 32 dkg darált dió
- 5 ek zsemlemorzsa
- 1 sütőpor
- rum vagy rumaroma
A főzőkrémhez:
- 3 tojás
- 2 tábla tej tortabevonó
- 1 tábla ét tortabevonó
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
Elkészítés
12 tojásfehérjét kemény habbá verünk, beleteszünk 36 dkg cukrot, ismét felverjük, majd a tojássárgáját is beletesszük, és hozzákeverünk még 32 dkg darált diót, 5 evőkanál zsemlemorzsát, majd sütőport. Végül rummal ízesítjük.
Zsírozott, lisztezett (nagyobb méretű) tortaformában, először magasabb hőmérsékleten pár percig, majd a hőfokot alacsonyabbra véve szép lassan készre sütjük.
A főzőkrémhez három egész tojást kikeveünk 25 dkg porcukorral, gőz fölé rakom és két tábla tej és 1 tábla ét tortabevonót (vagy maradék csokimikulást, csokinyulat) olvasztunk bele, majd körülbelül 20 percig főzzük a gőz fölött. (Ekkor kiskanállal próbát teszünk, hogy kemény marad-e), ha kész, a gőzről levéve 20 dkg vajat belekeverünk, egy éjszakára hűvös helyre (spájz) rakjuk.
A rákövetkező napon mielőtt betöltenénk a krémet, ki kell keverni jól kenhető állagúra. A főzött krém kerüljön a torta belsejébe és a külsejére is. Nagymamám és anyukám mindig hagyni szokott egy kis krémet, amit tortadíszítőbe tölt, és azzal díszíti a torta tetejét, általában az adott ünnephez illő szöveg, vagy név kerül rá. Máskor csak megszórjuk darált dióval, de az egész dió is jól megfér rajta.
