Csokis-diós torta
Olvasási idő: 1 perc

Csokis-diós torta

Horváth Anita receptje

Hozzávalók

  • 12 tojás
  • 36 dkg cukor
  • 32 dkg darált dió
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 sütőpor
  • rum vagy rumaroma

A főzőkrémhez: 

  • 3 tojás 
  • 2 tábla tej tortabevonó
  • 1 tábla ét tortabevonó
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj

Elkészítés

12 tojásfehérjét kemény habbá verünk, beleteszünk 36 dkg cukrot, ismét felverjük, majd a tojássárgáját is beletesszük, és hozzákeverünk még 32 dkg darált diót, 5 evőkanál zsemlemorzsát, majd sütőport. Végül rummal ízesítjük.

Zsírozott, lisztezett (nagyobb méretű) tortaformában, először magasabb hőmérsékleten pár percig, majd a hőfokot alacsonyabbra véve szép lassan készre sütjük.

A főzőkrémhez három egész tojást kikeveünk 25 dkg porcukorral, gőz fölé rakom és két tábla tej és 1 tábla ét tortabevonót (vagy maradék csokimikulást, csokinyulat) olvasztunk bele, majd körülbelül 20 percig főzzük a gőz fölött. (Ekkor kiskanállal próbát teszünk, hogy kemény marad-e), ha kész, a gőzről levéve 20 dkg vajat belekeverünk, egy éjszakára hűvös helyre (spájz) rakjuk.

A rákövetkező napon mielőtt betöltenénk a krémet, ki kell keverni jól kenhető állagúra. A főzött krém kerüljön a torta belsejébe és a külsejére is. Nagymamám és anyukám mindig hagyni szokott egy kis krémet, amit tortadíszítőbe tölt, és azzal díszíti a torta tetejét, általában az adott ünnephez illő szöveg, vagy név kerül rá. Máskor csak megszórjuk darált dióval, de az egész dió is jól megfér rajta.

 

Kapcsolódó tartalom
Savanyú káposztás, körtés nudli
| 2025. október 17

Savanyú káposztás, körtés nudli

Borbás Marcsi receptje