
Hozzávalók (4 adag)
A húspogácsához:
- 50 dkg darált csirkecomb
- durvára őrölt bors
- só
- a sütéshez olívaolaj
Az öntethez:
- 2 dl majonéz
- 2 ek tejföl
- 1 kk durvára őrölt bors
- 1 közepes csemegeuborka
- 1 kk mustár
- 1 csipet só
Az összeállításhoz:
- fejenként 1-2 szelet Gouda sajt
- hamburger zsemle
- paradicsom
- lilahagyma
- jégsaláta
Elkészítés
Elsőként az öntetet készítjük el. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a mustárral, a borssal és a sóval. A csemegeuborkát apróra felvágjuk, majd ezt is hozzáadjuk. Hagyjuk egy kicsit összeérni.
A húspogácsához a darált húst négy részre osztjuk, majd lapos pogácsát formázunk belőle. Érdemes jól összenyomni, hogy megfelelően tömörödjön, így nem lesz szükség hozzá semmiféle kötőanyagra. Ha elkészültünk, a húspogácsákat sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon, forró grillserpenyőben aranybarnára sütjük őket. Fontos, hogy végig sistergő hangot halljunk, így nem párolódni, hanem hirtelen sülni fog a hús. Ilyen módon marad szaftos. Legyen szép, barna kérge mindkét oldalon, úgy lesz a legfinomabb. Ha elkészültek a pogácsák, kiszedjük őket, és azonnal ráteszünk mindegyik tetejére egy-két vékony szelet sajtot.
Amíg a sajt kissé ráolvad, előkészítjük a zsemléket. Mindegyiket félbe vágjuk, és a vágott felületüket szintén a grillserpenyőben megpirítjuk. Előtte nem kell elmosni a serpenyőt, a benne maradt zsiradék és pörzsanyagok nagyon jó ízt adnak majd a zsemlének is.
Ha mindennel elkészültünk, nincs más dolgunk, mint rétegezni a sok-sok finomságot!
