Capirotada
Olvasási idő: 1 perc

Capirotada

Antal Csilla receptje

Hozzávalók 

A sziruphoz:

  • 3 dl víz
  • 30 dkg barna cukor
  • 3 fahéjrúd
  • 4-5 szem szegfűszeg

Az összeállításhoz:

  • 6-7 vékony szelet kenyér
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg mandula vagy mogyoró
  • 20 dkg mozzarella vagy más semleges ízű, jól olvadó sajt

Elkészítés

A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd megpirítjuk.

A cukorból a vízzel és a fűszerekkel szirupot főzünk. Akkor van készen, ha a folyadékban már szép nagy, tartós buborékok keletkeznek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.

Egy kisebb sütőformát kivajazunk, és ebbe kezdjük el rétegezni a pirított kenyeret. Meglocsoljuk bőven a sziruppal, majd megszórjuk mazsolával, aprított mandulával, valamint  a reszelt sajttal. Így folytatjuk, míg el nem fogy a kenyér. A tetejét végül meglocsoljuk az összes maradék sziruppal. Fontos, hogy jól átitassuk vele a kenyérszeleteket. A tetejére végül újabb réteg sajt és mandula kerül. A mazsolával vigyázzunk, mert a tetején megéghet.

180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk az összeállított édességet, majd addig sütjük, míg a tetején a sajt megpirul. Fogyasztás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni.

Kapcsolódó tartalom
Epres-tejcsokoládés pite
| 2025. június 06

Epres-tejcsokoládés pite

Borbás Marcsi receptje