
Hozzávalók
A sziruphoz:
- 3 dl víz
- 30 dkg barna cukor
- 3 fahéjrúd
- 4-5 szem szegfűszeg
Az összeállításhoz:
- 6-7 vékony szelet kenyér
- 5 dkg vaj
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg mandula vagy mogyoró
- 20 dkg mozzarella vagy más semleges ízű, jól olvadó sajt
Elkészítés
A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd megpirítjuk.
A cukorból a vízzel és a fűszerekkel szirupot főzünk. Akkor van készen, ha a folyadékban már szép nagy, tartós buborékok keletkeznek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.
Egy kisebb sütőformát kivajazunk, és ebbe kezdjük el rétegezni a pirított kenyeret. Meglocsoljuk bőven a sziruppal, majd megszórjuk mazsolával, aprított mandulával, valamint a reszelt sajttal. Így folytatjuk, míg el nem fogy a kenyér. A tetejét végül meglocsoljuk az összes maradék sziruppal. Fontos, hogy jól átitassuk vele a kenyérszeleteket. A tetejére végül újabb réteg sajt és mandula kerül. A mazsolával vigyázzunk, mert a tetején megéghet.
180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk az összeállított édességet, majd addig sütjük, míg a tetején a sajt megpirul. Fogyasztás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni.
