Böszörményi lakodalmas béles
Olvasási idő: 1 perc

Böszörményi lakodalmas béles

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1,2 kg liszt,
  • 7 tojássárgája
  • kis pohár tejföl
  • 1 kk só
  • 1 ek porcukor
  • 3 közepes nagyságú citrom leve
  • 2 ek 10%-os ecet
  • szódavíz

A kenőanyaghoz:

  • 1 kg préselt zsír
  • 20 dkg vaj
  • 3 ek 10%-os ecet
  • 50 dkg liszt

Töltelék:

  • túró
  • rizs
  • dió
  • szilvalekvár

Elkészítés

A felsorolt alapanyagokból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.
Elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk, egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk. Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.

Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre.

Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, majd a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe rakjuk, kemencében vagy a sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt kisütjük.

A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.

Kapcsolódó tartalom
Marhapofa vadas mártással
| 2025. június 28

Marhapofa vadas mártással

Pauli Zoltán receptje