Az igazi zakuszka
Olvasási idő: 2 perc

Az igazi zakuszka

Zakuszka, ahogy Erdélyben készítik, és ahogy a legjobb!

Hozzávalók

  • 4 kg padlizsán
  • 2 kg vastaghúsú, piros paprika
  • 2 kg paradicsom,
  • 2 kg hagyma
  • egy nagyobb fej fokhagyma
  • bors (egész és őrölt is)
  • 5-6 babérlevél
  • kb. 1,5 liter olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A padlizsánt és a paprikát sütőben vagy platnin megsütjük, miután kihűltek, a héjukat lehúzzuk. A paradicsomot leforrázzuk, és a héját eltávolítjuk. Minden zöldséget külön-külön húsdarálón ledarálunk.

Miután ezzel elkészültünk, apró kockára vágjuk a hagymát és az olajon megdinszteljük. Amikor a hagyma üvegesre sült, hozzáadjuk a sót, attól a hagyma jobban szétfő. (legjobb, ha parajdi sót vagy natúr bányasót használunk.

Ezután hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, fűszerezzük és lassú tűzön 2-3 órát főzzük. Ez a művelet hasonlít a lekvárfőzéshez: legyünk türelmesek, és kevergessük gyakran! Ennek a mennyiségnek az elkészítéséhez legalább fél nap szükséges. Praktikus, ha a paprikát és a padlizsánt előre megsütjük, és csak másnap főzzük meg a zakuszkát.

A fokhagymából egy keveset a vége fele adjunk csak hozzá, mert úgy jobban érezni lehet majd az ízét.

Akkor van kész a zakuszkánk, amikor az olaj feljön a massza tetejére, azaz elválik a zöldségtől. Ekkor töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó tartalom
Aranyalma befőtt
Halmos Monika | 2025. szeptember 07

Aranyalma befőtt

Díszcserjeként álldogál az aranyalma tőlünk nem messze, egy kicsit elhagyatott park szélén. Mostoha a sorsa, mert őszi díszeit, apró aranyalmácskáit senkinek sem mutogathatja, nincs, aki arra jár. Csak mi tévedünk arra, szeptember vége felé, hogy megnézzük, megértek-e a kis gyümölcsök. A kicsi almák, amelyek ügy csüngnek a fán, csokrokban, mint a cseresznye. Befőtt készül belőlük, mégpedig szárral együtt, díszítésként gyümölcssalátához, süteményekhez, gyümölcsös koktélba pottyantva olyan szívderítő látvány! Pikáns íze pedig túlmutat az egzotikus gyümölcsök aromáján.