Almával töltött kacsasült gesztenyés mártással és káposztával
Olvasási idő: 2 perc

Almával töltött kacsasült gesztenyés mártással és káposztával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 db tisztított kacsa
  • 1 kg alma
  • házilag készített, természetes ételízesítő
  • bors
  • olaj

A laskatésztához:

  • 50 dkg liszt
  • annyi víz, amennyit felvesz

A káposztához:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 liter narancslé
  • 3 ek cukor
  • bors
  • 2 ek olaj

A mártáshoz:

  • 30 dkg főtt gesztenye

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kacsát alaposan bedörzsöljük házi ételízesítővel, sóval és borssal. Fontos, hogy a fartőnél kivágjuk a zsírmirigyét, erre mindig figyeljünk oda!  Az almákból kivágjuk a magházat, és mindegyiket felnegyedeljük. Ezzel tömjük meg a kacsát. Ezután a hasüreget összetűzzük egy falpálcikával.

A megmaradt almát egy jénai vagy egy római tál aljába tesszük. Erre fektetjük rá a kacsát, a bőrét pedig kevés olajjal meglocsoljuk. Lefedjük sütőpapírral, a széleit behajtjuk a jénai széle és a kacsa közé. 170 fokos sütőbe tesszük két órára.

A káposztához kevés olajon karamellizáljuk a cukrot. Rátesszük a reszelt káposztát, és egy kicsit hagyjuk pirulni. Ezután ráöntjük a narancslevet. Lefedjük, és jó két órán át alacsony lángon főzzük.

A laskatésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. Alaposan átgyúrjuk, majd fél órát pihentetjük. Ezután vékonyra kisodorjuk. Érdemes kétfelé venni a tésztát, úgy könnyebben tudunk vele dolgozni. Ezután csíkokra vágjuk, majd sparhelten vagy vasserpenyőben megpirítjuk. Ha megpirult, utána száraz helyen tárolva sokáig eltartható. Felhasználáskor bő, forrásban lévő vízbe tesszük. Ha visszaforrt, elkezdjük lemeregetni róla a vizet, és alacsony lángon hagyjuk megdagadni. Épp csak annyi víz legyen rajta, hogy tudjon főni. Ha szükséges, az előzőleg leszedett vízzel pótoljuk.

Ha a kacsa szép pirosra sült, távolítsuk el róla a sütőpapírt és a fapálcikát. A szépen megpuhult, karamellizálódott almákból tegyünk a káposztához, a kisült zsírból pedig adjunk egy jó adagot a megfőtt laskatésztához.  

A maradék sült almát tegyük egy lábasba a főtt gesztenyével együtt, majd krumplinyomóval nyomkodjuk össze, egy kicsit darabosra hagyva. Így tálaljuk a kacsát a laskával, a párolt káposztával és a mártással.

Borbás Marcsi ezt a fogást így készítette el:

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!