
1 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
3,5-4 dl napraforgó étolaj
1 kk. barna cukor
1 tk. ecet
fokhagyma ízlés szerint
só
Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát a sütő rácsán vagy grillen, faszénen megsütjük. Ha sütőben készül, érdemes egy tepsit is betenni a rács alá, hogy a kisülő lé abba tudjon csepegni. Ha a paprika és a padlizsán külseje is szépen megsült, és mindkettő puha, akkor kivesszük őket a sütőből, és rögtön betesszük egy fagyasztózacskóba. Néhány percig hagyjuk benne őket, így könnyen le tudjuk majd húzni a héjukat. Miután meghámoztuk őket, ízesítjük sóval, barna cukorral, fokhagymával, majd pedig az egészet krémesre turmixoljuk. A paprikamagokat is nyugodtan hagyjuk benne, hiszen abban vannak a finom olajok. Ha leturmixoltuk, feltesszük főni. Ha már sűrű, lekvárszerű az állaga, folyamatos kevergetés közben belecsurgatjuk az olajat. Ne spóroljunk vele, ettől lesz igazán krémes és habos az ajvár! Ezután még egyet forralunk rajta, és az ecetet is hozzáadjuk. A még forró krémet csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük kihűlni.
