Otthon

6 praktikus és szép térelválasztó, ha felújítanád a lakást

A térelválasztás egy remek alternatíva arra, ha gipszkarton és mesteremberek nélkül varázsolnád szebbé, praktikusabbá az otthonodat. 

A térelválasztók egyre népszerűbbek, beszerzésük különösen hasznos lehet akkor, amikor mindenki otthon van, a privát szféra pedig szinte megszűnik létezni. A térelválasztók ezt a problémát orvosolják: költséghatékonyan és praktikusan választják el a tereket egymástól, például a dolgozósarkot a hálószoba vagy nappali többi részétől. A többségük párezer forintból beszerezhető, sőt, sok esetben dekoratív és hasznos része is lehet egy ilyen térelválasztó a lakásnak. 

Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb térelválasztási technikák! Alább hat különböző praktikát mutatok be, mindegyik más igényt elégít ki:

Polcrendszer – ha nem árt a több pakolóterület  

A térelválasztó polcokat személy szerint az egyik legpraktikusabb megoldásnak gondolom, ugyanis nemcsak hogy elválasztják egymástól a tereket – például a dolgozósarkot a hálószoba többi részétől  –, de tárolók és dekorelemek is egyben. Növényeket és hangulatvilágításért felelős lámpákat is elhelyezhetsz rajta, de akár dobozokat, könyveket, fényképeket is, amelyekkel sokkal otthonosabbá teheted. Választhatsz a fényáteresztő és a teljes takarást biztosító polcrendszer között, ráadásul ha a padlótól a mennyezetig alakítod ki, a szobád tárolókapacitását csak jobban kihasználod, garantáltan jut hely minden apró mütyürnek. Előnye, hogy magunk is könnyedén beszerelhetjük, sőt, később máshova is könnyedén áthelyezhetjük, ha újdonságra vágynánk.

Üvegfal –  hatékony, letisztult, de költséges megoldás

Nem a legköltséghatékonyabb megoldás, de kétségtelenül az egyik legmodernebb. Az üvegfal úgy választja el egymástól a tereket, hogy egyik helységtől sem veszi el a fényt, sőt, a térérzetet sem csökkenti. Ha funkcionális és nem jelképes térelválasztásra vágysz, akkor akár hő- és hangszigetelt változat mellett is dönthetsz – az ár természetesen ennek függvényében változik. Egyvalamivel azonban nem árt számolni: ez az egyik legmacerásabb térelválasztási módszer, hiszen a beszerelését nem tudjuk egymagunk megoldani, mindenképp szükséges egy szakember a beszereléshez.

Textil – ha a változatosság prioritást élvez

A függönyös térelválasztási technika inkább a jelképes, mintsem funkcionális térelválasztási módszer közé tartozik. Ennek ellenére számos előnye van: költséghatékony, pár perc alatt felhelyezhető, eltávolítható és kicserélhető, még az összeszereléssel sem kell bajlódni, csupán egy függönytartót kell felszerelnünk. Ha megunjuk, két perc alatt fel lehet helyezni egy másik színű vagy mintázatú függönyt.

A spagettifüggöny egyébként egy igen népszerű térelválasztási mód, de ha inkább teljes elhatárolódásra vágynál, a megszokott lapfüggöny is remek választás. Gyerekszobák, dolgozósarkok, hálószobák elkülönítésére tökéletes, pénztárcabarát megoldás – ezt tapasztalatból mondom.

Makramé – ha magad akarod elkészíteni

Ha világéletedben DIY-tehetség voltál, és a térelválasztódat is magad szeretnéd elkészíteni, akkor a makramét neked találták ki! A makramé a csomózás művészete: virágtartókat, faliszőnyegeket, karkötőket, térelválasztókat is könnyedén el lehet készíteni ezzel a módszerrel. Ha még csak most ismerkedsz vele, az interneten számos oktatóvideót találsz a csomózási technikáról, így akár autodidakta módon is elsajátíthatod az alapokat. Csak pár dologra lesz szükséged: horgolótűre, ollóra, megfelelő mennyiségű makraméfonalra és egy tervre, hogy pontosan milyen térelválasztót szeretnél készíteni. Például egy ilyesmit: 

Növényfal – ha a természetet hívnád segítségül

Gondoltad volna, hogy a növényeket térelválasztóként is használhatjuk? Ráadásul nem is akárhogyan. Ha gondosan megtervezzük és egy kis kreativitást csempészünk a kivitelezésbe, a lakás egyik legfőbb dísze lehet.

Használhatunk óriási virágládákat, melyekben dús, magasra növő növényeket ültetünk, de ha egzotikusabb megvalósítás a cél, a plafonról lógó, légies növényfal a megfelelő választás. Rendszerint futónövényeket szoktak felfuttatni egy-egy zsinóron, de sokan a könnyebb, kaspós megoldás mellett döntenek, amelybe sárkányfát, elefántlábat, árnyékaráliát vagy vadkakaót célszerű ültetni.

Áttört mintázatú elválasztó elemek – ha láttatni is akarsz, meg nem is 

Az áttört mintázatú elemek nagy előnye, hogy takarnak, de a fényt is átengedik. Választhatunk fából, műanyagból vagy akár fémből készült verziót is, és a mintázatból is tengernyi a lehetőség. De a legnagyobb előnye talán az, hogy képes úgy elkülöníteni, hogy nem zár be. Multifunkcionalitásából adódóan is praktikus választás: fogantyúkat, kampókat, fogasokat is akaszthatunk rá, de egészen visszafogott dizájnt is választhatunk, például köteleket használva:

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X