Kult

Világhírű magyar celeb kapott múzeumot: Gábor Zsazsa csillaga tovább ragyog

„Hollywoodot a magyarok alapították” – bizonyára ismerősen cseng ez a mondat. Zukor Adolf (a Paramount Pictures alapítója) és Fried Vilmos (William Fox, a 20th Century Fox alapítója) azonban „csak” az alapokat tette le, kellettek még hozzá Korda Sándor, Kertész Mihály (Michael Curtiz), George Cukor filmrendezők, Rózsa Miklós zeneszerző, Steiner László (Leslie Howard) és Löwenstein László (Peter Lorre), Tony Curtis színészek és még sok más magyar tehetség. Ilyen csillag Gábor Sári is, aki nem érte be kevesebbel: önálló kategóriát teremtett a filmiparban. Ő mutatta meg, mit jelent híresnek lenni, a celebség legteljesebb értelmében. Öt évvel halála után a világ legelső Gábor Zsazsa-múzeuma nyílt meg Budapesten, az Origo Filmstúdióban.

Ragyogó, gyönyörű, öntörvényű és megosztó személyiség – ilyen volt a 20. század legnagyobb dívája, aki saját vallomása szerint arról volt híres, hogy híres volt.

Gábor Zsazsa gyerekkora

A Gábor család három gyönyörű lánya a 20. század eleji fővárosi vagyonos elit káprázatos jelenségeinek számítottak, még az autók is megálltak az Andrássy úton, amikor Magda, Sári és Éva kocsija átvonult. Tilleman Janka, az édesanya, (férjezett nevén Gábor Jolie) maga is híres szépség volt, és meghatározó egyéniségként terelte lányait a luxus világában. A középső lány Fedák Sáriról kapta a nevét, akinek egyúttal becenevét is megörökölte: így lett Gábor Sáriból Gábor Zsazsa.

Édesapja, Gábor Farkas Vilmos a fővárosi Gyémántház dúsgazdag tulajdonosaként igazán fényűző gyermekkort biztosított három lányának. Pénz és a kapcsolatok másoknak is jutottak, de Zsazsa és testvérei számára az igazi tőkét a nőiesség és a szépség jelentették. A drága ékszerekért és a kifinomult társasági etikettért rajongó édesanya sikeresen megszerettette lányaival a cigánymuzsikától hangos század eleji főváros fényűző életét és ragyogó, gazdag házasságok megkötését szorgalmazta. Egy előkelő svájci leányiskolában, Lausanne-ban Gábor Sári franciául, angolul tanult, többek között művészeteket, európai műveltséget és etikettet.

Végül a három lány mindegyike sikeres karriert futott be: Magda egészen kiskorától színésznőnek készült, Éva ugyancsak előadóművészként futott be, viszont Zsazsa minden téren vitte a pálmát. Ő lett az első igazi díva, a csodaszép és könyörtelen femme fatale, akiért dúsgazdag férfiak rajongtak, és akiről a bulvárlapok rendszeresen cikkeztek.

Zsazsa már 15 éves korában szépségversenyen vett részt, amelyet ugyan nem ő nyert, mégis úgy híresült el az 1933-as verseny, hogy azon már ő tarolt. Önéletrajzában azt írja: túl fiatal volt ahhoz, hogy átvehesse a koronát, de a zsűri őt találta a legszebbnek. Ebben a történetben egész életfilozófiájának sűrítményét megtaláljuk: „nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam” – szól híres mondása. Egész életét rivaldafényben töltötte. Végül 1936-ban elnyerte a Miss Hungary címet.

gabor-zsazsa

 

Színpadi karrierje egészen korán, egy bécsi fellépéssel kezdődött. Egy vakáció alkalmával találkozott Richard Tauber osztrák tenorral és színésszel, aki meghívta az általa írt Az éneklő álom című operettbe, majd a bécsi színiakadémián is tanult. Rendkívüli életpályája ekkor vette első jelentős fordulatát: nagyon fiatalon férjhez ment Burhan Asaf Belgéhez, a török nagykövetség sajtófőnökének helyetteséhez. A török értelmiség egyik fontos alakja karján Ankaráig vitte, ahol a diplomácia világában találta magát, egy merőben más kultúrában. Leleményessége, kíváncsisága, műveltsége és intelligenciája révén azonban az idegen környezetet erőforrásként kamatoztatta, később is sokat profitált az ankarai időkből.

A törökországi házasságban nem tudott kiteljesedni, ezért ez a frigy nagyon rövid ideig tartott. Ez idő tájt a második világháború már Magyarországon is megnehezítette a zsidó származásúak sorsát, így a Gábor család menekülni kényszerült. Zsazsa éppen hazalátogatott, amikor – látva az állapotokat –, úgy döntött, nem tér vissza Törökországba: 1941. február 15-én vonatra szállt és az Orient Expressen kelet felé indult, majd hónapokig tartó utazással Amerikába érkezett, innen kérte férjétől a házasság felbontását.

Az eddig sem éppen kalandmentes élet csak a bemelegítés volt ahhoz képest, ami jött. A tengeren túl valódi amerikai álmot kreált magának a csillag. Zsa Zsa Gabor néven félelmetes gyorsasággal nőtte celebbé magát, és gyakorlatilag egész életében a kissé kegyetlen, de mindig gyönyörű és titokzatos díva szerepében tetszelgett.

Hatalmas és drága ékszerek, látványos dekoltázsú estélyik, kesztyűk és vakító szőkesége – ezek mind a Zsazsa-jelenség védjegyei. Bármennyire is

megosztó volt a rá jellemző viselkedés, el kell ismerni, hogy hiteles személyiség állt mindezek mögött.

Rendkívüli életének egyik bulvárepizódja 1989-es börtönbüntetése, amit egy közlekedési szabálysértés miatt egy rendőrnek lesodort pofonért kapott. A háromnapos börtön és a 13 ezer dolláros pénzbüntetés azonban nem törte meg az immár nemcsak híres, de hírhedt dívát, hiszen ezzel is a lapok címoldalára kerülhetett, tehát beszéltek róla. A minden fotóján kifogástalanul ápolt és sminkelt celeb a börtönből is csak sminkben volt hajlandó kijönni.

Ahhoz képest, milyen korán kezdte a színpadi pályát, csak később, 35 éves korában, 1952-ben kapta meg első filmszerepét a Lovely to Look at! című moziban, majd a Ginger Rogers főszereplésével rendezett We’re not Married című alkotásban. John Huston Oscar-díjas Moulin Rouge-ában viszont már a főszerepet játszotta. Később, amikor kolléganője, Nicole Kidman alakítását is látta ugyanebben a szerepben, azt kívánta, bárcsak ő játszaná el az ő életéről készülő film főszerepét. Orson Welles A gonosz érintése című filmjében nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott. 76 évesen vállalta utolsó szerepét, a Beverly Hill-dili című filmben.

Gábor Zsazsa szerelmei

Utolsó férje, Frédéric von Anhalt herceg szerint Gábor Zsazsa titka szépségében és hajthatatlanságában volt: nem ismert lehetetlent, nem fogadott el nemleges választ és minden számlának csak a felét volt hajlandó kifizetni. Nem pazarolta el életét, érzelmeit és tehetségét sem, sőt: azt vallotta, egy élet is kevés ahhoz, amit meg szeretne élni.

Első házasságát még nyolc követte, ami mind felbomlott, egyet közülük érvénytelenítettek. Már első amerikai férjét is a mágnások köréből választotta: Conrad Hilton volt, a Hilton Szállodalánc milliárdos tulajdonosa, tőle született egyetlen gyermeke, Francesca Hilton. Életének első botrányos mozzanata, hogy a kislány válásuk után, erőszak következtében fogant. Nekem nem elég egy élet című, 1992-ben megjelent önéletrajzában maga ír az incidensről.

Addig kell keresni a szerelmet, amíg megtaláljuk – vallotta Gábor Zsazsa, és ezt kitartóan követte is egész életében. Harmadik házasságát George Sanders színésszel kötötte, aki környezete szerint élete nagy szerelme volt, de ez a kapcsolat sem volt tartós. Őt követte Herbert Hunter pénzügyi tanácsadó, Joshua S. Cosden Jr. üzletember, Michael O’Hara ügyvéd, Jack Ryan, a Barbie baba tervezője, majd 1986-ban megállapodott Frédéric von Anhalt hercegnél, akivel hátralevő életét töltötte. A herceggel kötött házassága révén kijárt neki a megszólítás: Anhalt és Szászország hercegnéje.

A Zsa Zsa Gabor Múzeum enteriőrjében Frédéric von Anhalt herceg kettejük fotójával a kezében – Fotó: Gáspár Kinga

A rengeteg férfiból, aki Gábor Zsazsa életének része lehetett, csupán a hivatalosan is legfontosabbakat soroltuk fel. Férfiakhoz fűződő viszonyáról sokat elárulnak elhíresült mondatai:

  • „Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?”
  • „Egy gazdag férfi sosem lehet ronda”
  • „Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted.”
  • „Ha akarják, küldjenek el Szibériába. Ott vagy a Szovjetunió elnökének leszek a szeretője, vagy agyonlőnek.”
  • „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

Milyen közös vonást találhatott az akkor már híres magyar dívában utolsó férje, a frankfurti katona- és rendőrtiszt fia, aki igencsak kemény nevelést kapott otthon és aki 35 évig, haláláig kitartott mellette? Az Amerikában kibontakozó nő határozott személyisége fegyelmezettséggel, kiváló humorérzékkel és rendkívüli taktikai vénával hódította meg a megvásárolt hercegi címmel arisztokratává lett széparcú fiatalembert, aki az elmúlt 35 évre visszatekintve vallja: „Zsa Zsa nagyon kemény asszony volt. Híres temperamentumával mindent elért, amit csak akart. Ha az amerikaiak nem boldogulnak egy helyzetben, otthagyják, továbbállnak. Ő sosem fordított hátat, mindent ott helyben, maga harcolt ki. Ellentmondást nem tűrő módon érvényesítette akaratát, nem fogadott el nemleges választ és nem ismert lehetetlent. Engem katonásan nevelt az apám, és én is ezt a keménységet tanultam meg. Ez közös volt bennünk: tudtuk, mindent meg lehet valósítani.”

Frédéric von Anhalt herceg a Zsa Zsa Gabor Múzeum bejáratánál – Fotó: Origo Filmstúdió

„Amikor Hollywoodba érkeztem Zsa Zsával, egy számomra merőben idegen világba csöppentem. Mondtam neki, hogy én nem tudok részt venni ebben, ehhez meg kellene változnom. Mire ő azt mondta: nem, nem szabad megváltoznod, maradj csak önmagad, az amerikaiak imádni fognak. És valóban: fegyelmezett voltam és megvolt hozzá a szükséges erős idegrendszerem is. Sokan nem bírják idegekkel ezt az életformát” – emlékezett vissza a herceg.

A 99 évet megélt Gábor Zsazsa utolsó éveit egy 2002-ben elszenvedett autóbaleset keserítette meg, melynek következményeiből sosem épült fel. 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg, de férje időben észrevette, és megmentették az életét. 2016. december 18-án pihent meg végleg.

A Zsa Zsa Gabor Múzeum az Origo Filmstúdióban – Fotó: Origo Filmstúdió

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a Golden Globe-díjas magyar színésznő, modell és üzletasszony, Gábor Zsazsa tiszteletére alapított első múzeumot, a budapesti Origo Filmstúdióban. A múzeum bejáratát a Hollywoodi Hírességek Sétányán is látható csillag mása jelzi. A Zsa Zsa Gabor Múzeum néven nyílt gyűjtemény az Origo Filmstúdió vezetőjének, Horváthné dr. Fekszi Mártának ötlete. Frédéric von Anhalt herceg érdekes válogatással támogatta a vállalkozást, így Gábor Zsazsa relikviáiból egy nosztalgikus enteriőrt sikerült berendezni. Igazi kincsek kerültek közszemlére, többek között a hollywoodi magyar híresség négy leghíresebb ruhája, íróasztala, egy szemelvény levelezéséből, de még azt a törvényszéki kalapács is, amely 14 napi bíráskodás után leütötte a börtönbüntetés döntését.

A múzeumi megnyitón elhangzott ígéret szerint Frédéric von Anhalt herceg könyvet ír Gábor Zsazsa életéről, az együtt megélt közös kalandokról, az eddig lakat alatt tartott történetekről, melyeknek közös otthonukba látogató hírességek is szereplői és persze a szerelemről, amiért érdemes mindent megtenni.

Mit tanulhatunk egy ilyen gazdag és rendkívüli életből? A kitartás fegyelmét mindenképpen. A szerelemért hozott áldozatokat feltétlenül és persze azt, hogy a híres magyar temperamentum micsoda teremtő erőre képes.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X