Móricz Zsigmond emlékére szervez programsorozatot a PIM

Kult

Móricz Zsigmond emlékére szervez programsorozatot a PIM

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum őszi programsorozattal megemlékezik Móricz Zsigmondra, aki idén lenne 145 éves. Vendégeik szubjektív tárlatvezetésekkel új szempontokat hoznak be az időszaki kiállításokba, míg Tóth Krisztina író és Papp Gábor Zsigmond filmrendező a személyességről az alkotásban, naplóírásról, valóság és fikció kapcsolódásáról beszélgetnek.

Móricz 145

Idén lenne 145 éves Móricz Zsigmond, az évfordulóról átfogó programsorozattal emlékezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az eseménysorozat október 28-án 18 órától Grecsó Krisztián és Forgách András kerekasztal-beszélgetésével indul, akiknél visszatérő vendég Móricz Zsigmond, a már korántsem csak klasszikussá szelídített szépirodalmi személyiség. A mai magyar irodalmi gondolkodásban a megújuló Móricz-recepcióról szóló beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész moderálja. 

Fotó: PIM

November 7-én a PIM Párhuzamos történetek című felolvasószínházi előadás-sorozatába illeszkedve Móricz Zsigmond és Garaczi László művei kerülnek párbeszédbe. Az érdeklődők megismerhetik a két író világát élethelyzeteiken, gondolataikon, valamint egymásra reflektáló világlátásukon keresztül. 

Fotó: PIM 

PIM Esti Extra tárlatvezetések

Minden hónap utolsó szerdáján rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésekkel zárja a hónapot a PIM. Október 30-án 18 órától a Szépvilág című kiállítást az 1840-es évek nagyváros élménye, a férfiak és nők térhasználata mentén fedezhetik fel az érdeklődők. Szerkesztőségi szobáktól a Váci utcán át az otthonokig vezeti a látogatókat Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész, illetve Mészáros Zsolt, a kiállítás kurátora. Szó esik többek között Szendrey Júliáról, az arszlánnőkről, a pesti élet változó mindennapjairól. 

Fotó: PIM 

Szintén 18 órától Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa A tárgyak társasága kiállításban tart tárlatvezetést, amely írók gyűjteményeit mutatja be, miközben a tárlat a múzeumra mint gyűjtőre is reflektál.

Fotó: PIM 

Én-esetek

Hogyan jelennek meg az író valós élményei egy regény fiktív terében? Mi történik, amikor a szerző legszemélyesebb élményeit veti papírra és tárja nyilvánosság elé? Mi a különbség napló és fikció között?

Fotó: PIM 

Ezeket a kérdéseket járja körbe a PIM új beszélgetéssorozata, az Én-esetek, ahol november 4-én 19 órától Tóth Krisztina költő, író és Papp Gábor Zsigmond filmrendező beszélgetnek Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével. Az eseménysorozat a novemberben nyíló, írói naplókat bemutató időszaki kiállítás kísérőrendezvénye.

Beszélgetések divatról

A Szépvilág című kiállításhoz kapcsolódóan egy három alkalmas beszélgetéssorozatban járják körbe szakértők, divattörténészek és a kiállítás kurátora, hogy az egykori és a mai öltözködéskultúra hogyan viszonyul a nyilvánosság kérdéseihez, milyen kommunikációs lehetőségeket rejt a divat és az öltözködés en bloc, valamint szó esik majd a divattal kapcsolatos kiállítások különleges helyzetéről is.

Fotó: PIM 

A beszélgetések házigazdája Szentesi Réka társadalomtörténész, divatkutató, október 31-én 19 órától pedig vendégei lesznek: Keszeg Anna, PhD, egyetemi docens, kultúrakutató; Maróy Krisztina a GLAMOUR magazin főszerkesztője, a MOME doktorandája és Dr. Mészáros Zsolt a PIM Művészeti, Relikvia-és Fotótárának muzeológusa.

Fotó: PIM 

A további programok elérhetők a PIM honlapján.

Nyitókép: Fortepan / Zsivkov Anita – Koós Árpád / Kocsis András fényképei

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!