Kult

Borbás Marcsi: nem véletlenül vagyunk alkotó emberek

Borbás Marcsi a  Highlights of Hungary nagyköveteként olyan kezdeményezések bemutatásán dolgozik, amelyek rendelkeznek hozzáadott értékkel és képesek reagálni a mai kor kihívásaira. Ezekről az ügyekről és a mögöttük húzódó elviségről mesélt a Magyar Krónikának adott interjújában. Szemlénk.

„Azt mondta, a jelöltállítási folyamat összetett, ami a komoly munka mellett fantasztikus lehetőség arra, hogy segítsen olyan kezdeményezéseket bemutatni, amelyek rendelkeznek hozzáadott értékkel és képesek reagálni a mai kor kihívásaira. Ön személyesen is elkötelezett a téma iránt, az Őrségben gazdálkodva is ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat?

Amikor ideköltöztem, még nem a túlélés volt az elsődleges gondolatom, bár már akkor is klímakatasztrófa-kommunikációban élt a világ, napi szinten érkeztek a hírek a globális felmelegedésről. A sok beszéd viszont valahogy megszüntette a problémamegoldó képességet vagy épp az arra irányuló akaratot. Magára a témára is sokan csak legyintenek, mert már annyit hallottak róla, hogy megszokták. Én viszont nem legyintek.

Mit lehet tenni?

Úgy vélem, hogy lokálisan kell gondolkodnunk a környezetünket érő kihívásokról. Persze vannak, akik a globális problémákat is fel tudják dolgozni, tudnak velük azonosulni, de a nagy többség leginkább a közvetlen környezetét tudja értelmezni. Személy szerint a kommunikációmmal és a tevékenységeimmel igyekszem azokra a problémákra felhívni a figyelmet, amelyeket mindenki a saját bőrén tapasztal – ez pedig elsődlegesen az élelmiszeren, az alapanyagokon keresztül fogható meg, hiszen enni mindenkinek kell. A zöldségekben, gyümölcsökben nincs már annyi ásványi anyag, vitamin, mikroelem, amennyire a szervezetünknek szüksége lenne, mivel feléltük a talajban található humusz nagy részét. Soha nem rendszerben gondolkodtunk,

mindig csak kihasználtuk a természetet, így nem részeivé, hanem a ragadozóivá váltunk.

Mostanra pedig nincs már tápanyagdús élelmiszerünk, és hiába eszünk, az eredmény a minőségi éhezés, ami betegségeket okoz.

Visszafordítható ez a változás?

Igen, ha olyan gazdálkodási módokat részesítünk előnyben, amelyek táplálják a talajt, gyarapítják a humuszt, így az élelmiszerünk is egészséges lesz. Ezt pici kertben, a gangon vagy a teraszon is könnyű megvalósítani alapvető leveles zöldségek, paprika, paradicsom, uborka, cukkini termesztésével, hogy legyen megfelelő tápanyagbevitelünk. Sokan leszoktak a kétkezi munkáról, ez pedig pszichés problémákkal is jár – nem véletlenül vagyunk alkotó emberek, és nem véletlenül van két kezünk.”

A teljes interjú a Magyar Krónika oldalán érhető el.

Highlights of Hungary

A 2013-ban alapított Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb emberi teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré. Nagyköveteik támogatásával évről-évre olyan kiemelkedő történeteket és kiváló teljesítményeket gyűjtenek össze szerte a Kárpát-medencében, melyekre méltán lehet büszke mindenki, példaértékűek, szemléletformálóak és társadalmilag hasznosak.