Kult

Bársonyos vöröset a tartalmas húsok mellé!

Télidőben, amikor a nehezebb, tartalmasabb fogások is gyakrabban kerülnek asztalunkra, a vörösbornak is főszezonja van. Bármennyire gazdag a kínálat vörösborokból, nem is olyan könnyű kiválasztani, melyik képes tökéletes ízharmóniát alkotni a főfogással. Most egy olyan francia bort mutatunk be, amit a vörös húsok kifejezetten kedvelnek.

Franciaország déli részéről, a Rhône vidékéről származó borok legalább annyira érdekesek és híresek, mint a Bordeaux vidéki nedűk. Innen származik az Armand Dartois pincészetében érlelt Côtes du Rhône Rouge. De ne szaladjunk ennyire előre! Ahhoz, hogy igazán megértsük ennek a száraz vörösbornak az igazi értékét, nem árt, ha tudjuk, mitől olyan különleges a vidék, ahonnan származik.

Az Alpoktól a Földközi-tengerig szaladó Rhône folyó az egyik olyan víz Európában, amelyet a partján kialakított és bőven termő szőlőültetvények tettek híressé. A dél-franciaországi borvidék jellegzetessége, hogy telt, aromás, gyümölcsös ízű borokat terem, amelyek nagy része eredet-oltalom alatt áll.

A 18. századra a Rhône-völgyi borok már egyértelmű népszerűségnek örvendtek, ma pedig ez a második leghíresebb borvidék Franciaországban.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

A Côtes du Rhône borok a borvidék déli részéről származnak, többek között az Armand Dartois pincészetében érlelt Côtes du Rhône Rouge is. Mély gránátvörös színével, bíborfényével, gyümölcsös aromáival az egyik legjobb választás húsételek mellé. Illata főként a friss gyümölcsökre koncentrál: a fanyar cseresznye és az eper keveréke ínyencek számára is különleges aromákat kínál. Ízében kandírozott jegyeket apró fűszerek és egy csipetnyi édesgyökér egészíti ki. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 15-18°C között.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

Milyen fogások mellé ideális a Côtes du Rhône Rouge?

Kezdjük az ínyencségekkel! A bárányhús nagyon meghálálja a jó vörösboros öblítést. Báránysülthöz, töltött bárányhoz, báránypörkölthöz, és persze juhételekhez is kiváló a déli francia vörösbor. Száraz és tiszta aromáival ellensúlyozza a húsétel telt, gazdag és olykor zsíros állagát. Mutatunk néhány fogást, amelyhez jól passzol a Côtes du Rhône Rouge:

Talán gyakrabban van lehetőségünk hozzájutni, és változatosabban is készítjük el a növendék- és marhahúsféléket. A marhahúsról köztudott, hogy párolás közben is jól harmonizál a száraz vörösborral, és minél zsírosabb részét készítjük, annál jobban fog csúszni a bíborszínű nedű is. Hétköznapi és ünnepi fogások kísérőjeként egyaránt választhatjuk a Côtes du Rhône Rouge-t, mutatjuk, milyen ételek mellé ajánljuk:

Zöldséges marhasült
Ebben a fogásban azt szeretem, hogy egyszerű, és kivételesen finom ízek ötvöződnek benne. Igyekszem minél többféle gyökérzöldséggel gyarapítani a zöldség-ágyat. Amikor karamellizálódik, fenséges az illata! A bor ad hozzá egy kis pluszt: az fonja egybe a hús és a zöldség zamatát. Szinte minden diétába beilleszthető, hétköznapi vagy akár ünnepi fogás is lehet.

A legkülönlegesebb párosításban mégiscsak a vadhúsokkal tudjuk tálalni a Côtes du Rhône Rouge-t. Itt szinte mindegyik húsfélével jól harmonizál. Mutatunk néhány lehetőséget:

A cikk megjelenését a METRO támogatta.