Franciaország déli részéről, a Rhône vidékéről származó borok legalább annyira érdekesek és híresek, mint a Bordeaux vidéki nedűk. Innen származik az Armand Dartois pincészetében érlelt Côtes du Rhône Rouge. De ne szaladjunk ennyire előre! Ahhoz, hogy igazán megértsük ennek a száraz vörösbornak az igazi értékét, nem árt, ha tudjuk, mitől olyan különleges a vidék, ahonnan származik.
Az Alpoktól a Földközi-tengerig szaladó Rhône folyó az egyik olyan víz Európában, amelyet a partján kialakított és bőven termő szőlőültetvények tettek híressé. A dél-franciaországi borvidék jellegzetessége, hogy telt, aromás, gyümölcsös ízű borokat terem, amelyek nagy része eredet-oltalom alatt áll.
A 18. századra a Rhône-völgyi borok már egyértelmű népszerűségnek örvendtek, ma pedig ez a második leghíresebb borvidék Franciaországban.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet
A Côtes du Rhône borok a borvidék déli részéről származnak, többek között az Armand Dartois pincészetében érlelt Côtes du Rhône Rouge is. Mély gránátvörös színével, bíborfényével, gyümölcsös aromáival az egyik legjobb választás húsételek mellé. Illata főként a friss gyümölcsökre koncentrál: a fanyar cseresznye és az eper keveréke ínyencek számára is különleges aromákat kínál. Ízében kandírozott jegyeket apró fűszerek és egy csipetnyi édesgyökér egészíti ki. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 15-18°C között.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet
Milyen fogások mellé ideális a Côtes du Rhône Rouge?
Kezdjük az ínyencségekkel! A bárányhús nagyon meghálálja a jó vörösboros öblítést. Báránysülthöz, töltött bárányhoz, báránypörkölthöz, és persze juhételekhez is kiváló a déli francia vörösbor. Száraz és tiszta aromáival ellensúlyozza a húsétel telt, gazdag és olykor zsíros állagát. Mutatunk néhány fogást, amelyhez jól passzol a Côtes du Rhône Rouge:
Báránysült zöldségekkel
Árpás László receptje
Töltött bárány
Borbás Marcsi receptje Czifray István nyomán
Vászonfazékban főtt bárány
Borbás Marcsi receptje
Birkapörkölt
Borbás Marcsi receptje
Talán gyakrabban van lehetőségünk hozzájutni, és változatosabban is készítjük el a növendék- és marhahúsféléket. A marhahúsról köztudott, hogy párolás közben is jól harmonizál a száraz vörösborral, és minél zsírosabb részét készítjük, annál jobban fog csúszni a bíborszínű nedű is. Hétköznapi és ünnepi fogások kísérőjeként egyaránt választhatjuk a Côtes du Rhône Rouge-t, mutatjuk, milyen ételek mellé ajánljuk:
Marhaszegy egyben sütve
Borbás Marcsi receptje.
Vajpuha marhasült tejszínes újburgonyával
Borbás Marcsi receptje.
Marhapofa vadas mártással
Pauli Zoltán receptje
Zöldséges marhasült
Ebben a fogásban azt szeretem, hogy egyszerű, és kivételesen finom ízek ötvöződnek benne. Igyekszem minél többféle gyökérzöldséggel gyarapítani a zöldség-ágyat. Amikor karamellizálódik, fenséges az illata! A bor ad hozzá egy kis pluszt: az fonja egybe a hús és a zöldség zamatát. Szinte minden diétába beilleszthető, hétköznapi vagy akár ünnepi fogás is lehet.
A legkülönlegesebb párosításban mégiscsak a vadhúsokkal tudjuk tálalni a Côtes du Rhône Rouge-t. Itt szinte mindegyik húsfélével jól harmonizál. Mutatunk néhány lehetőséget: