3 különleges krimisorozat, ami a képernyő elé szegez

Kult

3 különleges krimisorozat, ami a képernyő elé szegez

A Netflix kínálatában vannak olyan kevésbé ismert sorozatok, amelyek valóban kiemelkedőt alkotnak a krimi műfajában. Hármat ajánlunk, az egyik a nyomozó különleges karakterére épít, a másikat a skandináv hangulatáért szeretjük, a harmadik pedig megtörtént eseményeket dolgoz fel: igazi krimik ezek, jóféle klisékkel.

Nem az a rejtély, hogy ki tette, hanem az, miért: A tettes

Elsőre a második évadot sikerült megnéznem, de ez – mint kiderült – egyáltalán nem volt baj, hiszen A tettes olyan antológia, amelynek minden évada más-más bűntény köré épül. A furcsa, láthatóan titkokat cipelő nyomozót Bill Pullman alakítja, az ő személye köti össze az egyes évadokat. Mindegyikben ő nyomoz a maga élesszemű, a pszichológiai indítékokra jó érzékkel rátapintó módján, és egyre többet tudunk meg róla is: lassan fátylak lebbennek fel a személyiségét körbeszövő titkokból.

 

A nyomozás pedig attól különleges, hogy rögtön a bűntényt és az elkövetőt látjuk, vagyis már előre tudjuk, ki a gyilkos. De hogy miért tette, az valóban rejtély, például – és ezzel nem árulok el sokat, mivel az első képkockák erről szólnak – egy szerető családanya egyszer csak nekiesik egy vadidegennek, és vad indulattal megöli. Vagy egy kisfiú mérgezi meg a szüleit. De hát miért? Ezt nyomozza ki a megkeseredetten bölcs Harry Ambrose, aki maga is éppoly rejtélyes, mint az általa felgöngyölített bűnügyek. És felgöngyölítésben nincs hiány: folyamatosan épül fel az a mögöttes történet, amely meghökkentő csavarokkal vezet el a gyilkosságig.

Borongós finn hangulat, különc zsenivel: a Peremvidék

Izgalmas karakterek, csavaros nyomozás, meghökkentő fordulatok és egy szeretnivaló különc detektív, Kari Sorjonen fémjelzi a sorozatot, amelynek hangulata is magával ragadó. A lenyűgöző északi tájak mellett a skandináv világ kulturális, társadalmi jellemzői is feltárulnak. Érdekes látni ezt a miénktől sokban eltérő szokás- és kapcsolatrendszert, amely igen jól kirajzolódik a csodabogár nyomozó, Sorjonen családjának történetén keresztül. Sorjonen munkamániás és különleges gondolkodási képességekkel rendelkezik, ennek köszönhetően pedig a legnehezebb ügyek megoldását bízzák rá. Családi élete az említett munkamánia és felesége betegsége miatt válságba kerül, így Helsinkiből a tóparti kisvárosba költöznek, ahol Sorjonent egy új különleges ügyosztály felépítésével bízzák meg.

  

Egy-egy ügy nyomozása több részen át ível, miközben megismerjük a nyomozó családi hátterét. Mindhárom karakter, a nyomozó, a feleség és a lányuk is közel kerülnek hozzánk, ahogyan egyre inkább megértjük cselekedeteik mozgatórugóit. Ráadásul a bűnügyek sem teljesen függetlenek a főszereplőktől, sőt… A három évados krimisorozat lebilincselő szórakozást nyújt mindazoknak, akik szeretik a rejtélyeket, a csavaros nyomozásokat és a hamisítatlan skandináv atmoszférát.

Lélektani krimiszálak: Mocskos John 

A Mocskos John (Dirty John) nem klasszikus krimi, ellenben ugyanúgy pattanásig feszíti az idegeket. Két évados antológia, amelyben megtörtént eseteket dolgoznak fel. Az első évad főszereplői Connie Britton és Eric Bana, a történet pedig egy magányos, gazdag nőről szól, aki beleszeret John Meehanbe. A nő gyermekeinek rossz előérzete van a férfival kapcsolatban, és óvják anyjukat, hogy túl hamar elkötelezze magát. Persze, mindhiába. Debra, a szerelemre és biztonságra vágyó tehetős asszony egyre inkább belegabalyodik a férfi hálójába, akivel valami pedig egészen biztosan nincs rendben. Hogy pontosan mi, az a nézők számára is csak fokozatosan derül ki, miközben azt is teljesen értjük, hogyan képes Debra még mindig hinni John meséiben. És épp ez adja a sorozat érdekességét: bár egy kanál vízben meg tudnánk fojtani Johnt, az általa előadott manipuláció erejét is érzékeljük, és világossá válik, hogy hogyan is lehet képes egy ilyen egyértelmű hazugságháló áldozatául esni valaki.

 

A második évad talán még vérforralóbb az elsőnél: Betty Broderick válni szeretne a férjétől, aki ezt olyan jogi manipulációkkal akadályozza, amelyek révén teljesen kikészíti a nőt. A férfi semmilyen eszközt nem sajnál bevetni, egészen addig hergeli a nőt, hogy az az autójával belehajt a házba. Az incidenst képes úgy tálalni a férj, hogy kényszerzubbonyban vezetik el Bettyt egykori otthonából és gyerekeitől. És ez csak egyetlen húzás a sok közül, amelyeknek okait és következményeit időugrásokkal tárja fel az évad. Bicskanyitogató a történet, de talán épp emiatt kattintunk rögtön a következő részre, hogy közelebb kerülhessünk a végkifejlethez.

 

Ajánljuk még:

Közeli helyeken: kibelezett kőbányák üregében kirándultunk

A kőfejtők, a részben kibelezett kőbányák még levéltelen fákkal, kevés növénnyel is megkapó látványt nyújtanak. Kellemes sétákat vagy erősítős lépcsőzést tehetünk, és eközben elmélyedhetünk a földtörténet millióinak történetében Diósdon Dió Döme sétálóján.

 

Már követem az oldalt

X