Kult

10 szuper téli program a Balatonnál

Sokunk augusztusban egy évre búcsúzik a Balatontól. Ahelyett azonban, hogy a nyári emlékeket temetjük, érdemes inkább lehetőségként tekinteni az ilyenkor lecsendesült tóra és környékére. 10 tipp, hova menjetek adventezni, sportolni, vagy kikapcsolódni a Balaton körül!

  • A keszthelyi fényár

Mindjárt kezdjük is a sort Keszthellyel, ahol nem csak a Fő téren, de a mellette fekvő Balaton Színházban, a Goldmark Művelődési Központban és a Festetics-kastélyban is ünnepi programokkal készülnek november 30. és 2020. január 5. között.

  •  ...és a legnagyobb betlehem

Egy kiadós ebéd, egy kellemes séta után, 10 perc autóút távra Keszthelytől, megnézhetjük a vörsi Szent Márton templomban a világ legnagyobb, templombelsőben található betlehemét. 1948-ban a Jézus szíve oltár fölött épült meg először a szinte minden pontján természetes alapanyagból készült betlehem, azóta pedig minden évben szépül. December táján rengeteg embert vonz a kis zsákfaluba. 

  • Fussatok, Mikulások!

Siófokon, december 8-án, idén is megrendezik a Balatuning Egyesület hagyományos családi eseményét, a Mikulásfutást. A 2000 méteres táv akár gyerekeknek is teljesíthető, vihettek nekik görkorit, rollert vagy biciklit segítségül, de nevezhetitek akár a kutyusotokat is. A futás után 15 órakor felszállhattok a Mikulás hajóra, aki mégis a parton maradna, az korizhat a Jégkikötő korcsolyapályáján! Menj jelmezben, és ajándékot is kapsz!

  • Illatos Advent Veszprémben

Közel két hónapon át ünnepel a sokoldalú balatoni város, Veszprém. Hétvégenként jégkorcsolya-pálya, az érseki palotánál hatméteres karácsonyfa, élő betlehem, állatsimogató és kézműves programok várják a kisebbeket. A nagyobbak idén is 28 termelő és kézműves portékáiból válogathatnak: sütemények, bejglik, kézzel készített karácsonyfadíszek, kerámiák, bor, sajt, lekvár, tökmagolaj, méz, erős paprika készítmények, keksz, kézműves csokoládék, füstölt áru, pálinka, ékszer, gyertyák és még sok más termék színesíti a kínálatot.

  • Advent tavirózsákkal

Kézműves foglalkozások, népzenei koncertek, musical előadások, mesekuckó és még sok izgalmas program várja vendégeit Hévízen a fényárban úszó Festetics György főtér. 

  • Gőzben evezni

Hévíztől nem messze található Magyarország legizgalmasabb és legmelegebb patakja, a Hévíz-patak, melyet a gyógytó forrásai táplálnak. Egyedülálló és különleges élmény a gőzölgő vízen evezni, ha elég hideg van, a partot fehér zúzmara fedi, de a víz biztosan nem fagy majd be. Mindenkinek ajánljuk!

  • Az örök Tihany  

Az Apátság és az onnan elénk táruló, örökké gyönyörű Balaton minden alkalommal megér egy látogatást a félsziget városába. December 14-én pedig extrán megérheti ide látogatni: forraltbor-főző versenyt tartanak, illetve kóruskoncertek és közös gyertyagyújtás tetézheti a hangulatos élményeinket.

  • Pihenő Siófokon

Siófokra most nem bulizni kell menni, és nem is a strandra, hanem a Fő térre, amely díszbe öltözik decemberben! A város jelképe, a Víztorony körül hangulatos kis faházak, kézműves portékák, gőzgombóc, kürtőskalács és még sok finomság várja a látogatókat.

  • Keresd a csillagokat a bakonyi planetáriumban

Ha túl vagyunk a karácsonyi vásárokon, nézzünk a téli égre fel a Bakonyban! Bakonybél izgalmas kiránduló úti cél gyerekekkel is, egy csodás völgykatlanban fekszik, a Magas-Bakony tájvédelmi körzet szívében. A természeti értékek felfedezése után látogassátok meg Magyarország elsőszámú, komplex csillagászati élménycentrumát, ahol modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás vár mindenkit!

  • Ünnepelj Balatonfüreden, sportolj Eplényben!

Füred, az északi part fővárosa sem maradhat ki a karácsonyváró hangulatból. Gyönyörű sétánya, igényes éttermei, bisztrói és a decemberi időszak főszereplője, a gyönyörű, elegáns Vaszary-villa adventi programjai teljes élményt kínálnak minden látogatónak.

Az innen bő félórányira fekvő eplényi sípályát már nem kell bemutatni senkinek, azt viszont jó tudni, hogy évről-évre egyre több fejlesztésen esnek át a pályák, épületek, és az infrastruktúra. Két éve élvezhetjük már a kétüléses felvonót, idén pedig egy új „lándzsa” hóágyúra cserélték a tavalyit, így akkor is élvezhetitek a szánkózást, síelést és snowboardozást, ha az utakat nem lepi már a hó.

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X